John Bok: je to jenom „hra o lithium, to téma není pro politiky zas až tak horké“.

Jiří Baťa
22. 10. 2017
Se zájmem, ostatně jako vždy, když pan Bok žvaní, jsem si přečetl jeho rozhovor s ParlamentnímiListy.cz http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Me-bude-urazet-nejaky-byvaly-agent-StB-co-prisel-ze-Slovenska-a-sam-je-zlodej-ze-kradu-John-Bok-o-nedospelych-smradech-v-politice-508814 a nabyl jsem dojmu, že rád rozdává rady a rozumy, ale také, že občas ani neví co chce, či kolik bije. Protože je to však „osobnost“, která si (z jistých důvodů) zaslouží pozornosti i za cenu, že jak s oblibou říká prezident Zeman, jenom žvaní a žvaní, jen aby se zviditelnil a nestál mimo centrum dění.Vynechám jeho vyjádření či názory co se týká voleb, protože jakékoli vyjádření od kohokoli je jen subjektivní názor, případně spekulace. Ani u J. Boka tomu není jinak, i když nutno přiznat, že některé jeho názory nejsou zcela mimo mísu!

     Za pozornost však stojí jeho názor ke současné kauze lithia. Říká, že mu to celé připadalo zvláštní a vrtá mu hlavou a klade si otázku, že kdyby prý nebylo před volbami, zda by se tímto tématem politici zabývali taky. Prý „tyto hry“ bere trošku na lehkou váhu, protože po nějaké době se ukáže že to „téma není pro politiky zas až tak horké“.  Takový názor může mít, kulantně řečeno člověk, který je naprosto odtržený od politické reality, což si myslím, že zrovna pan Bok není. Ovšem jeho  názor na problematiku těžby a zpracování lithia je opravdu hodně, hodně naivní, primitivní  a jeho odvolávání se na nějaké „dobré“ přátele v  Anglii, jejichž syn se zabývá právě nerosty a horninami a dělá průzkumy i v Austrálii má stejnou validitu, jako by tuto informaci sdělilo pověstné Radio Jerevan. Podle něj je Austrálie v technologickém zpracování lithia a jiných nerostů  v předstihu,  má na to hlavně i finanční prostředky a tak pan Bok v tom nevidí problém, proč by taková firma nemohla být kvůli tomu s českým státem v úzkém vztahu? Nemohla! To si fakt může myslet jen pan Bok. Byznys je totiž  byznys a australské, případně další zúčastněné firmy v případě těžby a zopracování českého lithia (a dalších vzácných kovů) o nějaké blízké přítelíčkování  a „úzké vztahy“ sotva mají nějaký zájem.
    Pan Bok sice poznamenává, že by to sice mělo být za jistých podmínek, jako např., aby se tento nerost nevyvážel hned ven, ale aby se tady u nás zpracovával a vyvážely se hotové výrobky, jako jsou baterie. No aspoň něco je pan Bok v této záležitosti schopen chápat vážně. Přesto si vážně myslí, že je to jenom „hra o lithium“. Že jeho povědomí o kauze lithia, potažmo memoranda je opravdu minimální, ne-li zcela   nulové dokazuje jeho názor, že o memorandu nikdo z nás nic podrobného neví  a na rovinu přiznává, že co se jeho týká, on o tom nic neví.
     Nezbývá než si položit otázku, kde pan Bok žije, když se o lithiu, konkrétně o podepsání „memoranda“ v poslední dny psalo a mluvilo v jednom kuse, dokonce kvůli tomu byla také  svolána  mimořádná schůze poslanecké sněmovny! Musím  se tedy omluvit, že jsem se o panu Bokovi vyjádřil, že nežije odtržený od reality, ale jeho názory a vědomosti naznačují, že jsem se hluboce mýlil, že zřejmě žije někde v temné
 zemljance!
    Korunu všemu pan Bok nasadil když říká, resp. se ptá, žejak chcete udělat dobrou smlouvu, když se do toho najednou začnou „motat politici“  a různí „babišové“, kteří si na tom honí triko? Tak   to už opravdu úlet, který je hoden pouze pana Boka. Dost na tom,   že nemá žádné povědomí o kauze lithia, že ví „kulové“ o memorandu, ale ještě se s prominutím debilně podivuje nad tím, že se kauzou lithia, přesněji memorandem, zabývají politici, případně motají lidé, prý nějací Babišovci, kteří si tím horní triko!  To jsou pozoruhodné perly, hodny pana Beka!
     Konstatováním, resp. doporučením „Vrať se   do hrobu, Johne“ končím tento krátký komentář  ve věci lithia. Jeho další, někdy i velmi zajímavé postřehy a názory , které poskytl portálu ParlamentníListy.cz., viz v odkazu uvedeném výše.