Historická transakce: zbraně pro Filipíny, kopějky pro Rusko

25. 10. 2017           zdroj
Ministři obrany RF a Filipín Sergej Šojgu a Delfin Lorenzana podepsali dohodu o dodávkách RPG-7V a nábojů k nim, která je historickým dokumentem vzhledem k tomu, že nyní je v Asijsko-Tichomořském regionu pouze jedna země, která nenakupuje ruské zbraně (je to Brunej). Tato transakce byla netrpělivě očekávána, naděje na ni se objevila s nástupem k moci nového prezidenta Rodriga Duterte. Detaily jsou však i nyní pod rouškou tajemství, dokonce polooficiální je i informace o granátometech. 

Kdy, kolik, za kolik není známo. Co se dá za těchto okolností říci o dohodě, jejím významu a perspektivách pro účastníky? Pravda.Ru adresovala tyto otázky šéfredaktorovi časopisu “Kalašnikov. Zbraně, střelivo a vybavení” Michailu Degťarevovi.
Podle něj má dohoda čistě politický charakter, protože “z finančního hlediska to jsou kopějky”: “ruční pěchotní zbraně nejsou podle dnešních měřítek finančně objemné”. Pro srovnání – jeden vrtulník je mnohonásobně dražší než hodnota všech samopalů a RPG, které jsou plánovány k dodání na Filipíny.

“Marginalita také není příliš vysoká, protože ceny ručních pěchotních zbraní jsou na konkurenčním trhu dost nízké a jasné. Naše pěchotní zbraně nepatří k těm nejdražším. Proto zde nejde o to, aby se vydělaly peníze, ale o to, jak demonstrovat srdečnost a pevnost našich vztahů, aby se s jistou v určitém okamžiku podpořily Filipíny a jejich vláda v oblasti výzbroje, případně nově formovaných jednotek, modernizace některých důležitých jednotek. Pro nás je velmi důležité, aby byly tyto jednotky vyzbrojeny ruskými zbraněmi”, řekl Degťarev.

Domnívá se, že pro Rusko je tato transakce “dobrou reklamou na územním regionálním trhu” a “dobrá praxe využití našich zbraní” je pro výrobce, obsluhu a ministerstvo obrany možnost “sledovat, jak se chovají naše typy zbraní současné výroby v různých klimatických pásmech, v různých podmínkách, s různou obsluhou”.

Prohlášení filipínského prezidenta o tom, že z hlediska nákupu zbraní je Rusko lepším partnerem než USA, protože Moskva se nesnaží diktovat své podmínky transakce, expert okomentoval takto: “Měli bychom hovořit právě o zdravějším vnímání nikoli finanční, nikoliv ekonomické, ale právě politické složky těchto smluv. Jsme v tomto smyslu pružnější než Amerika”. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová