Katar odhaluje tajemství války v Sýrii. Co bylo na tiskové konferenci v Londýně v roce 2013


 30. 10. 2017      zdroj
Na povrch začala vyplouvat odhalení ve světovém měřítku. Ve středu 25. října na katarské televizní stanici v rozhovoru pro pořad Al-Hakka vysoce postavený úředník, bývalý premiér Kataru, šejk Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani otevřeně prohlásil, že ozbrojená opozice a džihádisté v Sýrii byli pod přímým velením a zajištěním výzbroje zahraničních států (jeho země, spolu se Saúdskou Arábií, Tureckem a USA) od samého počátku konfliktu v roce 2011.


V rozhovoru dal bývalý premiér al-Thani jasně najevo, že Katar má “všechny dokumenty” a záznamy, které potvrzují, že válka v Sýrii byla naplánována kvůli změně režimu.

Je příznačné, že tento rozhovor byl odpovědí Kataru na jeho obvinění z podpory terorismu v Sýrii ze strany USA a Saúdské Arábie. Al-Thani oznámil, že my (Katar), USA a Saúdové jsme zpočátku “byli ve stejném zákopu”.

Dříve, v jednom americkém televizním rozhovoru, když byl al-Thani dotázán na podporu terorismu Katarem, odpověděl:

“V Sýrii chybovali všichni, včetně vaší země”. Když vypukla válka v Sýrii, “všichni používali dva kanály: jeden v Jordánsku, druhý v Turecku”.

Tisková konference v Londýně. Rok 2013

Premiér Kataru, šejk Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani s ministrem zahraničí USA Johnem Kerry. Už tehdy, pošta Hillary Clintonové, nabouraná “hackry”v roce 2014, potvrzovala dohodu o tom, že Katar bude působit jako státní sponzor DAEŠ.

Známý analytik a poradce ohledně syrského hospodářství se domnívá, že tento výbušný rozhovor je důkazem tajné dohody mezi čtyřmi zeměmi s cílem destabilizovat nezávislý stát, [včetně] možné podpory Nusry/Al-Káidy. Damašek to vidí jako útok na svou bezpečnost a svrchovanost, což bude základem pro nároky na náhradu škod při obnově Sýrie.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová