MZV Ruska: akce USA v Sýrii připomínají pokusy o rozdělení země

Vladimir Pesnya
12.10.2017  Sputnik

Akce USA poblíž základny al-Tanf v Sýrii připomínají pokusy o rozdělení země, oznámil v rozhovoru pro RIA Novosti ředitel Ústavu Severní Ameriky MZV RF Georgij Borisenko.

Poznamenal, že i když americká strana popírá spolupráci s IS, Rusko ze zkušenosti ví, že USA často spolupracovaly s různými extremistickými skupinami v Sýrii. „Určitě máme množství otázek ohledně toho, co dělají Američané v Sýrii. Na rozdíl od ruských sil svojí přítomností porušují mezinárodní právo. Zároveň vytvářejí jakési zóny, jako například v oblasti al-Tanfu, kam nechtějí pouštět síly legitimní vlády. Fakticky to připomíná pokus o rozdělení země, aby v Sýrii mohly vytvořit nějaké části kontrolované USA a jejich spojenci,” vysvětlil ruský diplomat.

Připomněl, že ruské ministerstvo obrany na základě objektivních informací upozorňuje na to, že Američané a opoziční jednotky prakticky nebojují s IS. 

„Překvapuje nás to. Budeme sledovat další vývoj situace, ale vycházím z toho, že jakákoliv hra s teroristy je vždy nebezpečná a obrátí se proti těm, kdo s nimi hraje,” zdůraznil Borisenko.

Ministerstvo obrany: koalice USA silně snížila počet leteckých útoků v IrákuV Moskvě jsou podle něj znepokojeni „podporou”, kterou USA poskytují silám bojujícím proti zákonné syrské vládě. „Od roku 2014 pozorujeme, jak Američané na teroristy fiktivně útočí, aby si mohli udělat fajfku. To přivádí myšlenku, že Spojené státy se nestarají o boj s IS, ale zabývají se svržením legitimní vlády v Damašku. A zdá se, že teď USA pokračují ve snaze o vykonání tohoto úkolu, který zadal ještě Barack Obama,” myslí si ředitel úřadu ruského MZV.