Na čem se domluvily Rusko a Turecko? Putin v Ankaře obehrál Trumpa

Ajdyn Mechtijev
3. 10. 2017        zdroj
Turecká média si nadále kladou otázku, čím byla vyvolána neočekávaná návštěvě Vladimíra Putina v Ankaře ve čtvrtek 28. září? Turečtí analytici dospívají k závěru, že Recep Tayyip Erdogan, uražený arogantním Donaldem Trumpem, se rozhodl navzdory Washingtonu k posílení vztahů s “přítelem Vladimírem”. Turečtí novináři poukazují na jeden Erdoganův rys: bolestně vnímá kritiku na svou adresu, a pokud je při tom i urážen, příkoří neodpouští a začíná se mstít.


Nezdařily se mu vztahy s Angelou Merkelovou a Donaldem Trumpem. Německá “železná lady” příliš dotěrně učila Erdogana demokracii, za což draze zaplatila, protože přirovnal její politiku s činy nacistického Německa.

Amerického prezidenta turecký vůdce neriskuje “vyznamenávat” stejnými urážkami, ale Donaldu Trumpovi zradu neodpustil. Během setkání s hlavou Bílého domu v oválné pracovně Erdogan požádal Trumpa, aby neodkladně zrušil nařízení o zaslání amerických zbraní kurdským povstalcům v Sýrii, jež Ankara považuje za “teroristy”. Trump slíbil, že o tom bude přemýšlet, ale jakmile Erdogan opustil Washington, americký prezident vydal pokyn ke štědrým dodávkám zbraní kurdským oddílům v Sýrii, které USA považují za své spojence.

Tento Trumpův krok zbavil Erdogana posledních iluzí o upřímnosti Washingtonu a turecký prezident se nakonec obrátil směrem k Moskvě. Aby se Trumpovi pomstil za jeho aroganci vůči spojenci v NATO, Erdogan se domluvil s Vladimírem Putinem na nákupu nejnovějších systémů protivzdušné obrany S-400 v Rusku.

Předpoklad tureckého vůdce byl přesný, neboť Bílý dům stěží skrýval svůj vztek z rozhodnutím Ankary. Kromě toho se Erdogan a Putin domluvili, že se Sýrie rozdělí na zóny deeskalace, které je možno chápat jako “zóny vlivu”.

Oba lídři našli společný jmenovatel v otázkách realizace Tureckého proudu a výsledků kurdského referenda v Iráku.

Všechny tyto záležitosti strany projednaly ve čtvrtech v Ankaře, během pracovní návštěvy ruského vůdce v Turecku. Putinovi se dostalo královského uvítání a na závěrečné tiskové konferenci Erdogan minimálně sedmkrát nazval Putina “můj přítel”.

Erdogan a Putin se shodli, že nelze připustit odchod Kurdistánu ze struktury Iráku. “Dohodli jsme se, že územní celistvost Iráku musí být zachována”, řekl Erdogan k výsledkům jednání.

Kromě toho Erdogan během setkání potvrdil, že Ankara již složila první zálohu na ruské S-400. Očekává se, že dodávky těchto systémů protivzdušné obrany do Turecka budou zahájeny během dvou let.

“Nikdo nemá právo kritizovat Rusko a Turecko za vojensko-technickou spolupráci, která se uskutečňuje v přísném souladu s mezinárodním právem a v žádném případě není namířena proti žádné třetí zemi”, prohlásil tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když reagoval na kritiku Washingtonu o rozhodnutí Turecka.

Putin a Erdogan se také dohodli na realizaci dvou velkých projektů – plynovodu Turecký proud pod dnu Černého moře a první turecké jaderné elektrárny Akkuyu, která je budována s ruskou pomocí.

Pokud jde o zákaz činnosti tureckých společností v určitých odvětvích ruské ekonomiky, Putin Erdoganovi připomněl, že v červnu byly odstraněny zbývající omezení na dovoz zemědělských produktů, surovin a potravin z Turecka.

Byla také zrušena omezení na prodej zájezdů do Turecka a zákaz charterových letů. A v září byly zrušeny zákazy v souvislosti s fytosanitárními požadavky a bylo dovoleno z Turecka dovážet granátová jablka, papriky, hlávkový salát, ledový salát, cukety a dýně.

A zde je další dobrá zpráva pro Erdogana. Při setkání s ním Putin slíbil, že v nejbližších dnech bude zrušen zákaz na dodávky tureckých rajčat na ruský trh. Tuto zprávu k výsledkům jednání obou představitelů oznámil ministr hospodářství Turecka Nihat Zeybekci. Podle něj “je možné to technicky provést v nejbližších dnech”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová