Něco takového USA neočekávaly: Rusko bude ignorovat sabotáž USA, dohoda s Íránem se uskuteční. Superjet 100 bude zbaven amerických součástek

10. 10. 2017    zdrojzdroj
Rusko má v úmyslu obejít USA a vytvořit vlastní zařízení pro letadla Suchoj Superjet 100, aby je mohlo dodávat do Íránu, oznámil ministr průmyslu a obchodu Ruské federace Denis Manturov. V současné době je pro ruské dodávky SSJ-100 do Íránu požadováno povolení od Spojených států, protože vybavení letadel obsahuje 50% amerických komponentů.


USA brání této transakci, speciálně ji protahují, protože se obávají, že Írán bude moci odhalit tajemství amerického leteckého průmyslu.

Politexpert píše, že ruské straně tato situace nevyhovuje a jak uvedl ministr Denis Manturov, Rusko se rozhodlo zříci se jak amerického příslušenství, tak i software pro letoun Suchoj Superjet 100.

Bylo rozhodnuto nahradit americká zařízení domácími analogy.

Podle Manturova má Rusko potřebnou technologickou rozpracovanost pro výrobu těchto systémů a nahrazení amerických komponentů je nyní jen otázkou času.

Ministr dodal, že žádost o povolení k prodeji letadel Íránu byla americkému finančnímu rezortu odeslána již v srpnu, ale odpověď na ni doposud není.

Denis Manturov soudí, že příslušný rezort USA záměrně zdržuje posouzení požadavku na povolení proto, aby byla dohoda mezi Íránem a Ruskem zmařena.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová