Panika v Izraeli: Asad navzdory všemu vítězí, USA musejí pomoct!

Napsal/přeložil: mbi
10.10. 2017   Eurasia24
 Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman vyzval Washington k účinnější účasti v Sýrii, kde dnes vítězí prezident Bašár Asad. Vysoký izraelský činitel žádá o posílení role USA v dění v Sýrii a tvrdí, že Izrael se ze všech sil snaží bojovat proti „Rusům, Íráncům, Turkům i Hizballáhu“.„Doufáme, že Spojené Státy zvýší svoje aktivity v Sýrii a na celém Středním východě,“ uvedl Lieberman pro izraelský internetový portál Walla News.

„Na severu země čelíme Rusům, Íráncům, ale také Turkům a Hizballáhu. Veřejnost nic neví, a to je dobře, ale jsou to investice a úsilí po 24 hodin denně a sedm dní v týdnu.“

Ministr vyjádřil i své vážné obavy, že „navzdory všemu Asad válku vyhraje“. Situaci v Sýrii popsal také jako „jednu z největších absurdit“.

„Spojené státy mají mnoho svých vlastních problémů, ale trvale platí, že čím aktivněji si počínají USA, tím lépe,“ řekl ministr Lieberman.

Podle slov pravicového izraelského politika „se najednou všichni staví k Asadovi vstřícně“ a dokonce i západní země se najednou „staví do fronty“ na sbližování se syrským prezidentem.

Dalším pro Izrael nevýhodným scénářem je pak podle Liebermana skutečnost, že situace v Sýrii vyvolala i výraznou konsolidaci situace v Íránu.

Přestože se Izrael se v syrské válce veřejně neangažuje, již dlouho dává najevo své obavy ze skutečnosti, že někteří z jeho hlavních nepřátel – Írán a Hizballáh, libanonská ozbrojená politická organizace považovaná Izraelem a USA za teroristickou – jsou v Sýrii pevně uchyceny.

Izraelské obranné síly Cahal (zkratka oficiálního hebrejského názvu izraelské armády Cva ha-hagana le-Jisrael), které tvrdí, že z území Sýrie je Izrael čas od času ostřelován, již několikrát zahájily palbu na pozice syrské armády a jejích spojenců. Izraelská armáda také v Sýrii cíleně ničí vojenské autokolony s tím, že převážejí zbraně pro Hizballáh.

V souvislosti s posledním vývojem v regionu Izrael podpořil referendum o vytvoření nezávislého kurdského státu, a to bez ohledu na skutečnost, že řada dalších zemí toto hlasování odsoudila.

Nejvyšší představitel Hizballáhu Hasan Nasralláh varoval, že snaha Kurdů o nezávislost představuje nebezpečí pro celý region. Referendum prohlásil za součást americko-izraelského spiknutí sledujícího rozdělení Středního východu. Uvedl rovněž, že oba uvedené státy se vrátily k praxi „zasévání“ rozporů mezi země této oblasti s cílem vyvolat chaos.

Zdroj: rt.com, diana-mihailova.livejournal.com