Německo přetrumflo lokaje USA: právníci zamítli “polské veto” ohledně Severního proudu 2

Ilja Novický
2. 10. 2017    zdroj
Bruselští byrokraté, Polsko, pobaltské státy a Ukrajina nejsou nadšeni projektem plynovodu Severní proud 2. Ale co nadělají?! Německo je přehrálo. Němci iniciovali expertízu u právníků Evropské rady a ti nenašli právní důvody pro zasahování do realizace projektu. Právníci Evropské rady nazvali velmi pochybnou hlavní tezi Evropské komise, že potrubí údajně ohrožuje energetickou bezpečnost EU. Podle právníků plynovod, jako doplňková trasa, nemůže zvýšit závislost EU na ruském plynu.


Kromě toho se podle zákonů EU Brusel nesmí vměšovat do projektu Německa nebo jiné země Evropské unie s třetí stranou. Evropská komise může jednat pouze v rámci projektů uvnitř Evropy.

Pokusy Evropské komise zachytit se “právní mezery” při budování plynovodu na širém moři byly zamítnuty. Právníci Evropské rady konstatovali, že v takových případech platí mezinárodní právo.

Výsledkem je, že polský projekt, podle něhož by Evropská komise měla jednat s Ruskem o stavbě Severního proudu 2, ztroskotal. Německo se obrátilo na právníky Evropské rady a vyhrálo. Teď nikdo nemůže zpochybnit tezi Berlína o tom, že stavba je soukromou iniciativou evropských společností a vměšování státních struktur do ní  je nepřípustné.

Američtí lokajové “si mohou trhnout”. Samozřejmě že si velmi chtěli šplhnout u zámořského dodavatele zkapalněného zemního plynu, ale pragmatický zájem Německa byl silnější.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová