Nizozemsko odmítlo odtajnit některé dokumenty z havárie MH17!

– kou –
27.10.2017  PrvníZprávy
 

Nizozemské orgány neodtajní některé dokumenty týkající se katastrofy malajského Boeingu na Ukrajině. Zvláštní, že se veřejnost nemá „něco“ dozvědět v tak mediálně a propagandisticky pojaté tragédii.

Toto rozhodnutí potvrdila Státní rada Nizozemska – poradní orgán vlády, uvedl pro agenturu RIA Novosti zástupce rady Gert-Jan Klapwijk.

Nizozemský kabinet musí vyslechnout názor Rady ke každému zákonnému projektu. Nicméně její doporučení nejsou závazná. „Státní rada rozhodla, že ministerstvo bezpečnosti a spravedlnosti učinilo správné rozhodnutí nezveřejnit řadu dokumentů,” vysvětlil Klapvik.

Zveřejnění zprávy z jednání nizozemského krizového výboru k MH17 požadovala tři média – RTL, Nizozemské rozhlasové společnosti (NOS) a noviny De Volkskrant. Obhajovala to „velkou rezonancí, kterou katastrofa vyvolala”.

Boeing 777 malajských aerolinek letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur, havaroval 17. července 2014 v Doněcké oblasti. Na palubě bylo zabito 298 lidí.

Vyšetřovatelé z Nizozemska, Belgie, Ukrajiny, Malajsie a Austrálie se domnívají, že letadlo bylo zasaženo raketou 9M38, která byla vypuštěna z protiletadlového systému „Buk“ z místa, které kontrolovali opolčenci. Ve zprávě mezinárodní vyšetřovací skupiny se tvrdí, že “Buk” byl dopraven z Ruska a vrátil se zpět.

Související článek:
Rusko: Zaslaná data vyvracejí výsledky vyšetřovatelů pádu MH17 

Moskva uvedla, že jde o neobjektivní šetření, jehož závěry jsou založeny pouze na datech získaných z Ukrajiny. Experimenty společnosti „Almaz-Antey“, zabývající se výrobou systémů protivzdušné obrany, včetně systémů „Buk“, naopak potvrdily, že Boeing byl sestřelen z území ovládaném ukrajinskou armádou. Navíc Rusko předalo nizozemské straně radarová data, která to mají potvrdit.