Orbán vzkazuje Bruselu: “Nejsme zemí hlupáků a budeme se bránitl”

Viktor Orbán, maďarský premiér
– kou –
8.10.2017 DNH, překlad a úprava PrvníZprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán pokračuje ve svém tažení proti americkému miliardářovi George Sorosovi, a obvinil evropskou byrokracii, že se dostala pod jeho vliv.

Orgány EU se dostaly pod vliv finančníka George Sorose a snaží se přinutit Maďarsko přijmout migranty, citují Daily News Hungary slova předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

Podle předsedy vlády není Maďarsko „zemí hlupáků” a bude se snažit hájit své národní zájmy.

„Brusel se dostal pod vliv George Sorose,” řekl maďarský premiér Viktor Orbán. „Evropská unie se snaží zničit plot na hranicích, otevřít cestu migrantům na kontinent, rozdělit je mezi členy EU a potrestat ty, kdo se proti ní postaví.”

Orbán poznamenal, že události v Bruselu se rozvíjejí v souladu s plánem Sorose, ale dodal, že Maďarsko „není zemí hlupáků” a je si vědomo plánů finančníka. Podle předsedy vlády se Budapešť snaží obhájit své zájmy a Brusel by měl pochopit, že většina Maďarů se postaví na svoji obranu, uvedly Daily News Hungary.

Pokud jde o plánované reformy EU Orbán uvedl, že zatímco v Bruselu jsou připraveni změnit budoucnost Unie, Maďarský premiér Viktor Orbán pokračuje ve svém tažení proti americkému miliardářovi George Sorosovi, a obvinil evropskou byrokracii, že se dostala pod jeho vliv. se „schengenský systém hroutí před očima“, a namísto ochrany vnějších hranic, moc v Bruselu zavádí vnitřní hranice. Na podporu svých slov maďarský předseda vlády navrhl, aby byla na tři roky zavedena hraniční kontrola schengenského prostoru.

Bruselem zahájený proces ukládání sankcí vůči Maďarsku kvůli návrhu zákona, který omezuje práci neziskových organizací se zahraničním financováním, Orbán nazval protiprávním. Dodal, že příslušný dokument vypracovali „bruselští byrokraté”, kteří chtějí právním způsobem donutit Maďarsko k politickému rozhodnutí.

„Tomuto dokumentu se vysmívá celá Evropa…Kompetentní právník by se ho ani prstem nedotkl,“ zdůraznil Orbán.

Podle maďarského premiéra otázka spočívá v tom, jak dlouho budou orgány EU tolerovat skutečnost, že „se staly pro smích v očích veřejnosti”. Orbán rovněž dodal, že celá Evropská unie prochází těžkými časy a evropští vůdci ztratili respekt, protože „bruselští byrokraté urážejí členy EU takovými věcmi“.

Když politika požádali, aby se vyjádřil k ukrajinskému zákonu o vzdělávání, který omezuje možnost výuky v menšinových jazycích, Orbán poznamenal, že země postižené tímto zákonem společně pracují na vyřešení této otázky.

„Nechceme ohrozit Ukrajinu, chceme, aby tato země pochopila, že zatímco je „ve válce” nebo přesněji „má teritoriální nároky” vůči Rusku a je v bídné ekonomické situaci, nemůže omezit práva menšin, zejména v situaci, kdy se z velké části může spoléhat jen na EU,” konstatoval předseda maďarské vlády.

Související článek: