Paní Alexandra Udženija (ODS) : co slovo, to perla!

Jiří Baťa
8. 10. 2017
Poslouchal jsem v TV, ale také četl o tom, co si paní Alexandra Udženija (ODS) myslí o účtenkové loterii. Tento její názor dokonale koresponduje s jejím názorem na EET s tím, že obě systémové aktivity jsou nepotřebné, ne-li zrovna pro (ODS) a některé vrstvy občanů přímo škodlivé. Paní Udženija se k jednotlivým aktivitám MF, resp. pana Babiše, z jehož dílny tento produkt vzešel, se velmi kriticky vyjádřila ve svém názoru pro Parlamentní listy, zde: ParlamentniListy


Paní Udženija odvážně, možná i neomaleně o účtenkové loterii tvrdí, že jako taková je udavačská a vyzývá občany, aby se nezúčastnili. Nejsem ani politik, ani IT, ekonom, tím méně nějaký účetní, abych dokonale rozuměl uvedeným údajům na účtence, nicméně z laického pohledu na účtenku mohu jen konstatovat, že kromě přemíry různých čísel a kódů na účtence nespatřuji nic mimořádného, tím méně pro společnost nebezpečného.

Nicméně, pokud jde o samotnou účtenku a k ní se vztahující tvrzení paní Udženiji že je udavačská, pak kromě toho, co jsem zmínil výše, jsou na ní (dle mého laického soudu) uvedeny všechny již známé informace, které prodejce cestou EET běžně uvádí pro potřeby MF, jsem na účtence nenašel nic, co by potvrzovalo tvrzení paní Udženiji, že by zákazník, který si odebírá účtenku pro slosování, někoho nebo něco udával. Proto nechápu, proč paní Udženija, když už má tak kriticky výhrady a napadá účtenkovou loterii, prohlašuje takové hrubé pomlouvačné tvrzení a také proč současně nepřidá konkrétní důkazy, v čem je účtenka „udavačská“.
Paní Udženija má velmi kritický, resp. odmítavý názor a postoj k EET a proto si lze snadno dovodit, že její názor na účtenkovou loterii je spjat s názorem na EET a proto ani nemůže být jiný než odmítavý. Jinými slovy, protože už samotný systém EET je pro paní Udženiju (a ODS) nepřijatelná, pak i účtenková loterie, zcela logicky, je stejně neakceptovatelná jako samotná EET.

Veřejnosti je dostatečně známé, že ODS ( včetně dalších pravicových stran) je od samé myšlenky zavedení EET až po vlastní realizaci zásadně proti ní, pak je pochopitelné, že budou brojit i proti účtenkovou loterii, pohaněné o přívlastek „udavačská“! Tyto důvody odporu proti ekonomickým systémům, jejichž otcem je Andrej Babiš a který je se svým hnutím ANO nežádoucím konkurentem ODS ve volbách, se ideálně hodí jako součást předvolebního klání, jako jeden z hlavních bodů programu ODS. V něm totiž otevřeně podporují zájmy podnikatelů, svých potenciálních voličů, pro které podle ODS má být EET zdrojem značných problémů v jejich podnikatelské činnosti.

V posledních dnech se také přetřásá otázka podepsaného „Memoranda“ týkající se těžby lithia na úztemí ČR cizí firmou, které podepsal, bez projednání vládou a Poslaneckou sněmovnou, ministr za ČSSD Havlíček. K tomuto bezprecedentnímu kroku se velmi ostře kriticky vyjádřili jak poslanci KSČM, tak SPO, ANO a jiní. Kupodivu, paní Udženija a její kolegové z ODS (ale také TOP 09 a Lidovci) mlčí. Proč asi? Že by jim těžba lithia a zisky pro australskou firmu vyhovovalo? Komunisté v této věci budou iniciovat mimořádnou schůzi a bude zajímavé, jestli také poslanci za ODS návrh podpoří. Pokud ne, pak jsou všechna slova paní Udženiji jen mlácením prázdné slámy.