ORF: Sankční spirála přišla Evropu pěkně draho!

– kou –
7.10.2017 PrvníZprávy

Protiruské sankce přinesly Evropské unii velké ztráty, uvedla rakouská televize ORF s odkazem na provedenou studii. Rovněž výrazně poklesl vývoz zemědělských produktů. To lze vidět na příkladech Řecka a Kypru, kde došlo k největšímu poklesu. Přičemž v polovině září EU protiruské sankce prodloužila, ačkoliv je zjevné, že sankcemi ničeho, než poškozování vlastních producendů, nedosáhne.
Podle rakouského Institutu pro ekonomický výzkum se vývoz do Ruska snížil o 30 miliard eur. Nejvíce to zasáhlo Německo, stejně jako dodavatele zemědělských produktů – Řecko a Kypr, sdělil televizní kanál.

Protiruské sankce Evropské unie a následné protisankce vyšly Rakousko pěkně draho. Ruský vývoz klesl o jednu miliardu eur, podle nové studie rakouského Institutu pro ekonomický výzkum, kterou ji zadal Evropský parlament.

V důsledku války na východě Ukrajiny v roce 2014 vypukla sankční spirála. EU přijala protiruské sankce a Rusko uvalilo represivní omezení. Od té doby se objem obchodu mezi Východem a Západem výrazně snížil.

Kvůli sankcím sama EU nemohla do Ruska vyvézt zboží v hodnotě 30 miliard eur, vyplývá z nové studie rakouského Institutu pro ekonomický výzkum (WIFO).

Třetina poklesu vývozu spadá pouze na Německo. Nejvíce je postižen strojírenský a automobilový průmysl. To pocítilo Rakousko, které je významným dodavatelem německého automobilového průmyslu.

Související článek: