Pentagon zneklidněl zájmem spojenců USA o koupi ruských S-400

7. 10. 2017     zdroj
Washington je znepokojen, že řada spojenců USA má zájem o koupi ruských protiletadlových raketových systémů S-400, sdělila agentuře TASS mluvčí Pentagonu podplukovnice Michelle Baldanzová. “Nejednou jsme zdůraznili důležitost zachování interoperability se zbrojními systémy USA a dalších zemí v regionu při realizaci významných nákupů pro armádu. Tato kompatibilita je nezbytná pro potlačení obecného ohrožení”, prohlásila Baldanzová.


V předvečer oznámil list Kommersant, že Saúdská Arábie má zájem o koupi protiletadlových raketových systémů S-400 Triumf. List s odvoláním se na své informační zdroje poukázal na to, že ruská strana připravila balík smluv na dodávky zbraní a techniky Saúdům téměř za 3 miliardy dolarů. Později televizní kanál Sky News Arábie oznámil, že Rijád a Moskva se dohodly, že zemi budou dodány raketové systémy.

V září vešlo ve známost podepsání smlouvy mezi Ruskem a Tureckem o dodávkách S-400. 12.září prezident republiky Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko již složilo první splátku. Ruská Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci (FSVTS) poznamenala, že dodávka tohoto systému turecké straně “odpovídá geopolitickým zájmům Ruské federace”.

USA reagovaly negativně na Ankarou uzavřenou smlouvou na dodávku ruských systémů protivzdušné obrany. Podle Erdogana “byli někteří hněvem bez sebe” kvůli této smlouvě. Přitom turecký vůdce poznamenal, že země přijímá a bude i nadále přijímat nezbytná opatření pro zajištění své bezpečnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová