Rostislav Iščenko provedl paralely mezi “Majdanem” a nynější situací v Kyjevě …

Sergej Žukov
18. 10. 2017        zdroj

V rámci rozhlasového pořadu “Kyjev ve slepé uličce” na Vesti FM sdělil známý ukrajinský politolog Rostislav Iščenko svůj názor na události, rozvíjející se nyní v Kyjevě. Politolog konstatoval, že u něj v důsledku současných procesů v Kyjevě vzniká pocit “deja vu”. Iščenko poznamenal, že probíhající události se rozvíjejí “ve stejném duchu”, jako tomu bylo při minulém “Majdanu”. Expert řekl, že i při minulém politickém “spontánním výbuchu” v Kyjevě vypadaly politické akce stejně jako nyní “velmi uboze” a že nelákaly příliš velký počet lidí. Z toho dospěl k závěru, že je vysoká pravděpodobnost, že nyní lidé “půjdou do útoku”.
Iščenko zpočátku poznamenal, že v tomto okamžiku nemají protivládní akce v Kyjevě silnou podporu mezi Kyjevany a že “miliony do ulic nepůjdou”. Ale v důsledku rozboru situace politolog poukázal na pravděpodobnost agresivnějšího vývoje událostí. Hlavním faktorem, který by mohl vyvolat na Ukrajině nový státní převrat, expert uvedl příchod silného vůdce, který se odváží opakovat události minulého “Majdanu”: “Pokud se náhle najde člověk, který je připraven převzít na sebe odpovědnost a který řekne: “Pojďme do útoku!”, půjdou do útoku!”.

Je příznačné, že podle Iščenka nebude při dalším státním převratu nikdo bránit současného prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. V takové situaci se podle něj nenajdou lidé, kteří by se odhodlali “se pro něj obětovat”….

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová