Severokorejský diplomat oznámil, kdy začne jaderná válka s USA

Natalja Žukovská
18. 10. 2017        zdroj
Zástupce stálého představitele KLDR v OSN Kim In Ren vystoupil na zasedání výboru Valného shromáždění OSN pro odzbrojení, kde prohlásil, že jaderná válka mezi KLDR a USA může začít v kterémkoli okamžiku, píše agentura RIA Novosti. Podle jeho slov podporuje Pchjongjang úplné zničení jaderných zbraní na planetě, ale má v úmyslu uchovávat své zbraně, dokud jaderné hlavice vlastní USA.


“KLDR důsledně podporuje úplnou likvidaci jaderných zbraní a úsilí o denuklearizaci celého světa. Ovšem dokud USA, které vytrvale vyhrožují a zastrašují KLDR jadernými zbraněmi, odmítají smlouvu o zákazu jaderných zbraní, KLDR se k dohodě nepřipojí”, řekl Kim In Ren.

Podle diplomata jsou jaderné zbraně v rukou Pchjongjangu jen prostředkem sebeobrany. Poznamenal, že “žádná země na světě nebyla podrobena tak extrémní a otevřené jaderné hrozbě ze strany USA tak dlouho jako Severní Korea. Zároveň upřesnil, že nyní je už možno situaci považovat za kritickou a válka může vypuknout kdykoli.

Dříve na Valném shromáždění OSN americký prezident uvedl, že smaže z povrchu zemského veškerý severokorejský lid, pokud bude KLDR vyhrožovat Spojeným státům nebo jejich spojencům.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová