Skandál! Opravdová krádež za bílého dne, které se nikdo nevěnuje.

– vlk –
18.10.2017 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Kauza lithium je politickými šejdíři všeho druhu označována za loupež za bílého dne. I  když je zřejmé, pro každého, kdo si dá práci s  hledáním a ověřováním faktů, že jde naprosto umělou konstrukci a účelovou předvolební lež. Stačí si přečíst včerejší a předvčerejší Kosu.

Kupodivu ovšem opravdové loupeže za bílého dne nechávají všechny v klidu. Ačkoli doba předvolební by je měla větrat více než důkladně. A  to i přesto, že se o nich píše v  mainstreamovém sdělovadlu!!!

Úterní vydání Lidovek kromě článku o lithiu, z kterého jsem citoval včera přineslo ještě jeden mimořádně výživný článek. Opět sem dám jeho screenshot, protože nejsem sto ho opatřit v elektronické podobě.

Nebudu vás nutit, abyste zkoušeli rozluštit ty blechy v  textu. Bez problému popíši zápletku.

Krajský pozemkový úřad v  Budějovicích vydal vyšebrodským cisterciákům. Konkrétně jde o  262 hektarů zemědělské půdy, 77 hektarů ostatní půdy a  3300 hektarů lesů v okresech Krumlov a České Budějovice. V  celkové ceně 200 milionů korun (docela by mne zajímalo jak k takhle nízkému ohodnocení kdo došel, ale budiž).

Na tom by nebylo nic zvláštního, máme tady přece zákon o  církevních restitucích, který je účinný od roku 2013. Nemusí se mi líbit a  také nelíbí, ale je to zákon platný a tím to končí!

Vlastně naopak, tady právě všechno začíná! A  je důvodem, aby se touhle záležitostí Kosa, na rozdíl od politikářů, zabývala.

Zákon o  církevních restitucích totiž rigorózně stanovuje, že církvím a náboženským společnostem a  tedy také mnišským řádům, může být vydán jen ten majetek, který PROKAZATELNĚ! drželi k datu 25.února 1948. Ale žádný majetek, o který by přišly před rozhodným dnem! Triviálně jednoduché, řeklo by se. Nic nad čím by bylo třeba bádat, co by šlo zpochybnit, že? Tolik jednoduchý selský rozum.

Ale já maně vzpomínám na jeden z Lexových článků na Kose na toto téma, kdy předvídal, že hranice 28. února 1948 bude prolomena. A  stalo se.

Před pár týdny v kauze Walderode viz

Dědička rodiny Walderode má nárok na vrácení majetku

a nyní ještě daleko nestydatěji, z pouhého rozhodnutí jakéhosi subalterního úředníka na Krajském pozemkovém úřadě v Budějovicích ve prospěch cisterciáků.

Proč daleko nestydatěji? Z  jednoduchého důvodu – protože cisterciáci vydávaný majetek nebo jeho podstatnou většinu v  rozhodný den už dávno nedrželi!

Tohle jsem si nevymyslel. Cisterciáci totiž vedli ohledně vydání majetku se státem desítky soudních sporů a  neuspěli. Soudy došly k názoru, že k rozhodnému datu jej nevlastnili. A  to nejen soudy obecné. V roce 2004 se celá věc dostala dokonce k Ústavnímu soudu a  ten konstatoval že:

“Stěžovateli se nepodařilo prokázat, že po roce 1945 opět nabyl vlastnického práva, jinými slovy – neprokázal, že by vlastnické právo na československý stát přešlo přímo ze stěžovatele.“

Punktum! Jasný a jednoznačný verdikt! Ne tak pro Krajský pozemkový úřad v  Českých Budějovicích!!!

Co je pro něj výrok Ústavního soudu? Naprosté nic. On to posoudil jinak! Na základě vlastního studia (!!!!!) dobových listin souhlasí KPÚ s  argumentací cisterciák“ !! A  šmitec! Proč by ho měl, jako STATNÍ úřad zajímat nějaký rozsudek Ústavního soudu!

Marně Lesy České republiky namítaly, marně argumentovaly! Mocenská hierarchie je prý taková, že musí provést rozhodnutí KPÚ. Který je mu údajně v této věci nadřízen. KPÚ vydal stejné nařízení o  vydání nemovitostí, které za stát spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ovšem tady se zatím se zlou potázal. ÚPZSVVM (děsná zkratka!) s  KPÚ předběžně vyrazil dveře. Zatím tam ještě panuje logický závěr, že Ústavní soud je Ústavní soud a  rozhodl s konečnou platností!

Žasnu! Čím dál tím více. Nad hloupostí a prolhaností české politické scény. Ona exhibuje nad vylhanou a naprosto nesmyslnou kauzou lithium, ale nechává tuhle sprostou krádež zcela bez povšimnutí!!

Kde je „advokát chudých“ Babiš, jehož vlastní noviny s  kauzou vyrazily ven? Kde je ochránce sirotků Falmer/Filip? Kde obránce českých národních zájmů Pitomio Okamura? Kde horlící ODS nebo Piráti? Jak to, že nikdo z nich tohle jasné, navíc pravdivé téma nezvedne? Že tak neučiní milí krajané od Bělobrádka nebo od Kalouska je naprosto zřejmé. Ale proč ti ostatní dělají, pár dnů před volbami mrtvého brouka?

Že by jim snad nějakých 200 mega nestálo za to? Nebo je v  tom něco úplně jiného? Třeba to, že si každý už dneska spočítal, že příští parlament bude více než roztříštěný a  sestavovat použitelnou vládní většinu bude mimořádně složité? A  že při její konstrukci budou nadmíru potřeba hlasy lidoveckých poslanců a vyvolat dnes kolem toho skandálního rozhodnutí budějovického KPÚ nějaký pořádný rachot by se mohlo, při jednání s milými krajany od Bělobrádka hrubě vymstít? Protože Pozemkový úřad, jako takový, přirozeně že včetně krajské pobočky v  ČB, stejně jako Lesy České republiky patří do gesce Ministerstva zemědělství, kterému šéfoval a dosud šéfuje bratr lidovec Jurečka?

Tohle vážení a nikoli lithium, je zlodějna za bílého dne a mělo by vám dělat zatraceně starosti. Tohle. Když soc dem přišla před minulými volbami s  tímhle bilboardem měla zatracenou pravdu:

I když nikoli úplnou. Scházelo tam ještě doplnit KDU-ČSL.

Už se těším na lidovce v příští vládě. S Babišem. To bude nářez! Kosa bude mít o  čem psát.

Na tomto místě jsem v úterý skončil a  měl za to, že mám hotovo a konečně se mi povedlo napsat výživný text hluboko pod tisíc slov… Jenže to jsem netušil, že najdu druhý den v Lidovkách pokračování původního textu, proti kterému je ta první část jen slabým odvarem – ve středečním vydání z  11.10.2017 na str. 12 je článek s nápisem

Soud se zastal církevního řádu.

Z kterého se dozvíte, že ačkoli soudy nižších instancí i následně soud Ústavní majetkové nároky cisterciáků zamázly jako nedůvodné, do věci se vložil budějovický krajský soud a  verdikt ÚS, neverdikt ÚS rozhodl že

Taky máte strach, že vás klepne? Prý církevní restituční zákon změnil naše právo natolik, že předchozí rozsudky jsou vadné. Včetně toho od ÚS!!! Tomu by jeden normálně neuvěřil. Nicméně Lidovky požádali o komentář Elišku Wagnerovou, tehdejší členku senátu a rozhovor otiskly na stejné stránce s  názvem –

Pochyby ať raději rozhodne soud

a v něm jí daly naprosto konkrétní dotaz na meritum odůvodnění verdiktu KS.

Nechápu, jak Krajský soud mohl ke svému rozsudku dospět a  jak si troufl jej takto neuvěřitelně zdůvodnit!!!! Eliška Wagnerová hovoří jasně – zákon o církevních restitucích by rozsudek US nezměnil a  řád o  majetky přišel daleko dříve než v  roce 1948. Punktum!

Jestli si myslíte, že je v téhle absurdní kauze a  skutečné loupeži státního majetku a řetězce absurdit konec, hluboce se mýlíte. Podstatnou troškou do mlýna, aby stát o pozemky přišel, sehrál i  Krajský pozemkový úřad. Jeho zájmy před dřívějšími soudy – okresním a  Ústavním zastupoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. A  více než úspěšně. Všechna stání vyhrál a  státní vlastnictví obhájil. Takže logicky by člověk předpokládal, že tomu bude stejně i před soudem krajským. NEBYLO! KPÚ ÚPZSVVM VYPOVĚDĚL SMLOUVU o právní zastupování!!! A  sjednal speciální smlouvu pro tento případ se soukromým advokátem!!! Aby následně prohrál. A  ještě lepší je zdůvodnění proč!!!

Takže úspěšný ÚZPZSVVM, který obhájil zájmy státu byl vyhozen, protože uhájil státní zájem. Ale byl by postupoval v  rozporu s názorem KPÚ!!!!

Jak to, že do KPÚ v Budějovicích nenaběhne okamžitě několik komand, policejním počínajíc a ministerským konče? To policejní by tyhle podivuhodné správce měli odvést v klepetech, ministranti by jim cestou do vazby měli rozdávat okamžité výpovědi pro hrubé porušení pracovní kázně! Alespoň mně se to takhle jeví! Znovu opakuji – jako totální naiva jsem se domníval a domnívám pořád, že státní úřady tu jsou proto, aby chránily zájmy státu a  jeho majetek. Nyní, s naprostým úžasem vidím, že jejich posláním je vydávat majetek i proti judikátu ÚS!!! A  vyhodit ty, co dělají svou práci dobře.

Stejně jako důkladnou čistku na KPÚ ČB bych očekával sérii kárných řízení se soudci KS, kteří se na tom skandálním rozsudku podíleli. Ministerstvo přece patří Babišovi a  ten nás před tunely ochrání, ne? A  ono – NIC. Ani pes neštěkne! Tristní.

Jak je to možné? O  tom už píši v první části článku. Podle mne Babiš cílí na vytvoření povolební koaly v lidovci. Ať to stojí, co to stojí. Čo je takých 200 milionov, ptám se s klasikem? A  doplňuji, co je zdravý rozum, ve srovnání se zájmy proradných politikářů? Kteří klidně zakryjí krádež, když se jim to zrovna hodí. Odpovědnost lidoveckého ministra zemědělství a ministra spravedlnosti za ANO – Pelikána, je vzhledem k  roli jimi řízených instancí a  fatálním nekonání zcela jasná. Nicméně já se opravdu nemohu zbavit dojmu, že v  tom jede i ministr kultury, milý krajan Herman. Jde sice o pouhou spekulaci (za kterou se omlouvám) , ale přesto. Který že rezort má v kompetenci církve a  církevní řády? Pokud slyším Ministerstvo kultury, odpovídáte správně! Tedy to, co řídí milý krajan Herman. A  co na jeho adresu nedávno řekl Andrej Babiš?

Babiš: Herman mě podpořil v Letech, já jeho s dalajlamou

Ať si ten Babišův výrok zapamatují zejména ti z možných Babišových voličů, kteří hodlají volit také Zemana!

Ještě má někdo nějaké pochybnosti? A Hermanovi neoprávněné vydání státního majetku církvi rozhodně vadit nebude. I takhle se dopředu vytváří budoucí koalice.

Končím. Ke svým zdravotním omezením se přidal i  akutně žaludek. Zvedá se mi!

Končím? Ale kdež! To jsem si jen ve čtvrtek odpoledne naivně namlouval. Zdá se, že mám opět co do činění se samoseprodlužujícím textem. V  noci ze čtvrtka na pátek jsem, vlivem velmi nepříjemných bolestí, nemohl spát. Takže jsem šel počítat ovečky k internetu. A  aniž bych hledal, doslova na mne vyskočil následující článek na Echu 24.

Vláda selhala. Na těžbě dřeva přijde stát až o miliardy, zisk půjde i Agrofertu

Je to drsné čtení! V kostce jde o to, že Lesy ČR, které jsou řízeny ministerstvem zemědělství, zadávají hospodaření s lesními jednotkami formou tendrů soukromým společnostem. A  ty pak ve vlastní režii provozují všechny nutné práce, zejména pochopitelně těžbu dřeva. O  tomhle byznysu toho pořád dost vím. V  aktivním pracovním životě přes můj psací stůl procházela asi tak 1/3 těžby a prodeje českého dřeva neboť jsem těžaře financoval. Takže vím, že každá smlouva s  LČR na jednu lesní jednotku má přinejmenším nominální hodnotu desítek milionů korun. Nejméně. Ale často u těch nejlukrativnějších jde o  stamilióny. Prostě byznys jako noha.

A co že udělal nyní Jurečka? Do Evropy přišly kalamity a  taky brouk a  najednou je nadbytek dřevní masy na trhu a  ceny padají. Státu to mohlo být šuma fuk. Měl své smlouvy s těžaři. Kteří prostě museli platit státu, k  čemu se sami zavázali. Co udělají s vytěženým dřevem není problém státu, ale jejich. Stejně tak to, že leckde prodělají. Stát měl své jisté. Ovšem bratr ministr to viděl jinak. Nad „nebohými“ těžaři se ustrnul a  sdělil jim – chlapci klidně si nechte ty kontrakty, kde na nás vyděláte, ale ty, kde byste mohli prodělat, státu vraťte. A  zasoutěžíte si o  ně znovu, za ceny, které se vám budou líbit a zase na státu vyděláte! A „kupodivu“ nejvíce těch smluv má kdože? No přece Uniles Andreje Babiše! Mimochodem, ten jsem kdysi financoval také, když ho ještě měli původní majitelé. Slyšel jsem velmi zajímavou story o  tom, jak ho nabyl Andy, ale bohužel ji nemohu publikovat, protože ji nemohu doložit. Takže Uniles vrací 13 zakázek, které si sám dobrovolně vysoutěžil za dnes jemu nevyhovující ceny. Ostatně, po  dobu Babišovy účasti ve vládě Uniles nabral o 1/5 státních zakázek více, než měl v  době, kdy Babiš ve vládě nebyl…Jistě pouhá shoda okolností…

Pepo Kobliho a  Máňo Koblihová třeba máte hypotéku. A  každý měsíc si dáváte velký pozor na to, abyste včas bance zaplatili. Protože kdyby náhodou ne, tak se u vašich vrátek objeví panáček z  banky a  barák vám sebere a prodá v dražbě. A vy půjdete o  žebrácké holi bydlet pod most. A  když budete cokoli namítat, tak vám opáčí, že jste na sebe vzali dobrovolně riziko, věděli jste o důsledcích, tak na co si stěžujete?

Může být, že Pepa Kobliha podniká. Má malou firmu a  podepíše smlouvu na dodávku čehosi pro ministerstvo pana Jurečky. Jenže je postižen nějakou kalamitou nebo pohromou. Ve smlouvě jsou samozřejmě sankce za nedodání, pro Koblihu likvidační. V takovém případě se dostaví do jeho firmičky soudem určený správce konkursní podstaty a následně exekutor, či oba dva najednou. A Pepa Kobliha maže domů jak spráskaný pes, protože přišel o svůj podnik. A  konkursní správce mu na rozloučenou vyjevil – to víte Kobliha, když podnikat neumíte, neměl jste do toho lézt! Vzal jste na sebe riziko dobrovolně, nikdo vás nenutil tak si nestěžujte!

Oba příklady jsou z  reálného života. Takhle to normálně chodí. Ne tak ovšem u lesních baronů a  zejména ne tehdy, když se koná kombinace Jurečka – Babiš.

Tam dobrovolně na sebe vzaté podnikatelské riziko a  z  toho plynoucí důsledky případného neúspěchu neplatí. Tam si mohou baroni v klidu ponechat ty smlouvy se státem, na kterých rejžují a  ty druhé prostě beztrestně vrátit. Čili privatizace zisků, socializace ztrát ve formě příkladné!

Myslím, že jste určitě pochopili, proč jsem tuhle lesně loupežní kauzu musel doplnit k  článku o vyšebrodské loupeži, ačkoli spolu na první pohled nemají nic společného.

Jak mohu čekat, že KPÚ České Budějovice bude hájit zájmy státu a státní majetek, když ho nehájí ani šéf rezortu? Kterému je také zájem republiky a maximální výnos z  jejího majetku úplně ukradený. A  to doslova!

A uznávám, že moje, výše uvedená spekulace o  tom, že nekonání ministra Pelikána v  případě do nebe volajícího rozsudku Krajského soudu v Budějovicích ohledně nároků cisterciáků, jako závdavku na povolební koaliční spolupráci, které Andymu i  lidovcům jde tak pěkně a pěkně k  duhu bylo asi mylné. Protože kauza lesní krádeže ukazuje, že daleko pravděpodobnější mohou být přízemnější, ale o to hmatatelnější a  přímočarejší zájmy. Dlaňovka je prostě dlaňovka. Jak říkával jeden známý plzeňský vekslák blahé paměti.

Jsem na 2200 slovech… z původních 800… snad za pár hodin nebudu muset přidávat další třeskuté zjištění. Už mne to ani nebaví.Nicméně ještě pár závěrečných slov přidám – Pepo a Máňo Koblihovi, tak takhle nějak bude, ale v daleko větším měřítku fungovat příští vláda pod komandem Andreje Babiše a  za součinnosti lidovců. Tak a teď běžte k  volebním urnám a hoďte to tomu hodnému Babišovi, co se o vás postará.

– – –