Už zbývají jen tři dny k odchodu Čechů ze Sudet – tak tomu bylo v říjnu 1938. “Mír podle Mnichovské dohody” – VIDEO

Pozorovatelka
7.10.2017 AE News  

Před pár dny bylo výročí podepsání Mnichovské dohody (29.9.1938) a za pár dní bude výročí, kdy vypršela lhůta, do které měli Češi opustit Sudety (10. října 1938). K této události Česká televize odvysílala dokument “Mír podle Mnichovské dohody”, který považuji za málo známý a proto v těchto dnech hodný shlédnutí.

Odsun Čechů ze Sudet – lhůta k odchodu byla 10. 10. 1938

Za pozornost dále stojí, že vznikl ve Velké Británii a že jeho tvůrcem je Čech, režisér Jan Němec, první manžel Marty Kubišové. Ten se spolu s Martou přátelil i s Václavem a Olgou Havlovými a později v reakci na rok 1968 emigroval. Přesto dokument, který natočil k padesátému výročí této zrady českého národa, není žádnou oslavou Západu, ale naopak je laděný až neuvěřitelně antibritsky a antizápadně. Těžko říct, co autora, který v té době na Západě žil už cca dvacet let, vedlo k samotnému vytvoření dokumentu na toto téma a co k postojům, které v něm vyjádřil – možná to bylo čiré vlastenectví. Ale možná také zklamání ze země, která od doby Mnichova pohled na český národ zřejmě nezměnila a nadále Čechy považuje pouze za slovanský plebs (viz nedávný verdikt soudu k zabití Čecha v Británii, ke kterému i ministr Zaorálek požadoval důkaz, že verdikt neměl souvislost s národností oběti) .

Každopádně pohled na tuto největší zradu českého (československého) národa západními spojenci optikou člověka, který utekl před Sověty (kteří jediní tehdy chtěli Československu pomoci a nakonec i pomohli) se ukazuje být velmi realistickým.

Bez ohledu na autorství a okolnosti tohoto konkrétního dokumentu však je důležité si tuto událost obzvláště v naší současnosti připomínat. Dnes už totiž víme, že tehdejší (řízená) německá rozpínavost neměla jiný cíl, než útok na Rusko. A spolu s ním genocidu všech Slovanů, tzn. i všech národů východní Evropy. A od roku 1989 ve východní Evropě vidíme podobný proces, ovšem v tzv. “sametové” podobě – privatizace přírodních zdrojů a fabrik, zaměstnávání lidí za minimální mzdy či jejich propouštění a přesun k existenci na sociálních dávkách, nekvalitní potraviny k tomu, léky a další… Prostě “dvourychlostní” Evropa s tím, že anglosaský Západ si beze změny udržuje pozici nadřazeného národa. A co je nejhorší – opět je Rusko agresorem, před kterým je nutné se bránit a to nejlépe tak, že s vojenskými základnami na území států VÝCHODNÍ Evropy…

Jak se to říká? “Kdo se nepoučí z historie, ten ji musí znova zažít”

-Pozorovatelka- 07.10.2017