V Rusku byl odsouzen Volkerův výrok o dodávkách smrtících zbraní na Ukrajinu: “zvláštní vyslanec pro ztroskotání urovnání”. USA mají zájem na eskalaci napětí. Velké pochybnosti

Vladimír Smirnov, Mariana Čursinová

30. 10. 2017       zdroj
Ruští poslanci zkritizovali postoj zvláštního vyslance ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurta Volkera, který prohlásil, že Washington “aktivně zvažuje” možnost dodávek smrtících zbraní na Ukrajinu. Kromě toho diplomat uvalil veškerou odpovědnost za konflikt na Donbasu na Moskvu. Ruští politici poukázali na to, že na Ukrajinu dodané zbraně by mohly být použity proti civilnímu obyvatelstvu v jihovýchodní části země.

Spojené státy “aktivně zvažují” možnost dodávek smrtících zbraní na Ukrajinu. Toto prohlášení učinil zvláštní vyslanec ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurt Volker při rozhovoru s agenturou Reuters. Podle diplomata je však problematika těchto dodávek nejednoznačná.

“Nikdo si nedělá starosti s něčí sebeobranou, když není agresor, proto by to nemělo být tak spornou otázkou”, řekl Volker.

Znovu také učinil Moskvu odpovědnou za události na Donbasu, ačkoli Rusko důsledně upozorňuje, že není stranou konfliktu. Přičemž svá říjnová jednání s asistentem prezidenta Ruska Vladislavem Surkovem v Bělehradě diplomat charakterizoval, že neznamenají průlom, ale byla konstruktivní.

“Zjišťujeme, zda budeme schopni vypracovat nějaké obecné představy o tom, jak by mohly mírové síly pomoci vyřešit konflikt”, řekl Volker.

Dodal, že mírové jednotky mohou být účinné pouze v případě silnějšího mandátu, než jaký navrhuje Rusko.

Zvláštní vyslanec ministerstva zahraničí USA přijel na Ukrajinu již popáté od svého jmenování v červenci 2017. Během návštěvy se setkal s prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem a poslanci Nejvyšší rady.

USA mají zájem na eskalaci napětí

Prohlášení amerického diplomata zkritizovali ruští poslanci. Šéf komise Rady federace pro informační politiku Alexej Puškov nazývá Volkera “zvláštním vyslancem pro ztroskotání urovnání” na Ukrajině.

“Je to paradox: Volker se stále častěji nepodobá zvláštnímu vyslanci USA pro řešení ukrajinské krize, ale zvláštnímu vyslanci pro jeho ztroskotání”, napsal Puškov.

Místopředseda výboru Státní dumy pro obranu Jurij Švytkin v rozhovoru pro RT odsoudil možné dodávky zbraní na Ukrajinu, protože mohou být použity proti civilnímu obyvatelstvu Donbasu.

“Pokud USA volají po mírovém provádění příslušných procesů, mají je dodržovat i svými činy”, prohlásill Švytkin.

“Bohužel, dnes slovy i skutky Amerika opět ukazuje svou agresivní politiku a podstatu ve vztahu k jihovýchodu Ukrajiny. Samozřejmě, mají zájem na eskalaci napětí, protože se snaží přiblížit se k rusko-ukrajinské hranici”, řekl.

Navíc zdroj RT nevyloučil politické i vojenské provokace ze strany Spojených států.

“Rusko není stranou konfliktu, přitom patříme do formátu “normandské čtyřky”, USA ne. Vzhledem k tomu, že známe jejich politiku dvojího metru, nevylučuji provokativní akce, a to jak v oblasti politické, tak i vojenské”, uzavřel poslanec.

Velké pochybnosti

V předvečer předseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačov konstatoval, že postoj vyslance USA ke vstupu mírových sil OSN na Donbas, který znamená aktivní kontrolu rusko-ukrajinské hranice, vyvolává obavy.

“Mám dojem, že zatím Volker připravuje další provokaci USA v Radě bezpečnosti. A tato provokace se bude podobat situacím, které nesouvisí s Ukrajinou, kdy Američané vědomě navozují neprůchodná řešení i ohledně Sýrie, Íránu, ohledně nějakých jiných témat, a provokují Rusko k vetování. Potom se to předkládá jako důkaz neschopnosti se dohodnout nebo dokonce agresivity ruské zahraniční politiky”, řekl Kosačov.

Podle senátora nemá činnost Volkera nic společného s řešením úkolu na urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.

“Pokud by chtěl opravdu řešit problémy věcně, potřeboval by projednávat tyto otázky nejen v Kyjevě s panem Porošenkem a poslanci Nejvyšší rady, ale také s těmi, kteří jsou do tohoto konfliktu zapojeni, to znamená s obyvateli na jihovýchodě Ukrajiny, s vedením Doněcka a Luganska”, uzavřel senátor.

Pochybnosti o účinnosti návštěvy Kurta Volkera na Ukrajině vyjádřil i vedoucí výboru pro ústavní legislativu a výstavbu státu Lidové rady samozvané DLR Vladimír Bidevka.

“Mám velké pochybnosti o tom, že příjezd Kurta Volkera na Ukrajinu a jeho setkání s poslanci Nejvyšší rady bude mít nějaký pozitivní vliv na mírové urovnání situace a konstruktivní změny v procesu jednání v Minsku”, cituje politika agentura RIA Novosti.

Podle Bidevki o tom svědčí jak snaha uvalit vinu za pokračující konflikt na Moskvu, tak i postoj ohledně mírové mise.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová