VKS Ruska zničily v Sýrii téměř 2500 teroristů za 10 dní

1. 10. 2017   zdroj
Vzdušné a kosmické síly (VKS) Ruska zničily v Sýrii během 10 dnů vzdušnými údery téměř 2500 extremistů. Agentura RIA Novosti informovala, že to oznámil v sobotu 30. září oficiální představitel Ministerstva obrany RF, generálmajor Igor Konašenkov.


Prohlásil, že “v důsledku přesných raketových leteckých úderů VKS Ruska jsou od 19. do 29. září potvrzené ztráty teroristů 2359 zabitých a zhruba 2700 raněných osob”. Mezi zlikvidovanými teroristy je 16 velitelů na různých úrovních a také více než 400 osob původem z Ruska a zemí SNS.

Představitel ministerstva dodal, že v průběhu náletů bylo zničeno 67 opěrných bodů teroristů, 27 tanků, 21 raketometů, 51 skladů munice, 149 automobilů s kulomety a 17 “džihádomobilů”.

Konašenkov poznamenal, že teroristické skupiny DAEŠ a Džabhat an-Nusra (obě jsou v Rusku zakázány) utrpěly nejvážnější ztráty za několika měsíců. Poukázal na to, že jejich pokusy u útok na západě i na východě Sýrie skončily fiaskem.

Zástupce Ministerstva obrany RF zdůraznil, že v současné době syrská vojska s podporou VKS dokončují na východě provincie Dajr az-Zaur operaci na likvidaci skupiny teroristů DAEŠ, která čítá 1 500 osob a která vtrhla do Sýrie z území Iráku.

Dříve bylo 30. září oznámeno, že syrská vládní vojska a spojenecké síly odrazily mocný útok teroristů DAEŠ na silnici Palmýra – Dajr az-Zaur.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová