Přesuny v elitě začnou po volbě Putina – Systém seskupení vytvořených za Jelcina a podporovaný jejich následníky shnil úplně

Alexandr Chalděj
1.10.2017 Zavtra, překlad ČNL

Důvodem pro změny v elitě budou dvě události:
1. Aktivace páté kolony v předvečer voleb a 
2. Zahájení zabavování majetku ruských oligarchů Spojenými státy dne 2. února.


První povede k potřebě odstranění pokusů vyvolat nepokoje, druhý – vzít moc těm, kteří neuposlechli Putina, když vyzval oligarchy k vrácení peněz do vlasti po dobrém.

Ti, kdo jej poslechli a ztratí majetek na Západě, dostanou státní podporu. Putin řekl firmám, že země je neopustí. A to je správná pozice. Z kohokoliv můžete – učiňte spojence. Z koho nemůžete – vezměte mu jeho vliv. Mluvíme o velmi vlivných osobách velmi vlivných korporací.

Dalším důvodem pro rotaci elit se stane naléhavá potřeba posílit kurz na státní kapitalismus – až akcemi podobnými sovětským. Nejedná se jen o strategické plánování, ani jen o změnu finančního systému. Jednoduše v rámci stávajícího systému nezůstaly žádné peníze na jeho podporu. Systém seskupení vytvořených za Jelcina a podporovaný jejich následníky shnil úplně. Vyhýbat se tomuto problému nadále si už Putin nemůže dovolit, bez rizika ztráty kontroly nad událostmi.

Po volbách před Putinem zůstanou vážné systémové problémy: ekonomická stagnace, chudnoucí obyvatelstvo, rostoucí vnější tlak. Je zapotřebí nový kurz. Aby se zabránilo selhání financování technologického průlomu a potřeb obrany, bude muset vážně deliberalizovat finanční systém. Jakékoli zpoždění takového kroku by vedlo k nárůstu negativních trendů v rozpočtu a financích. To je ta nejtěžší věc: odebírat peníze z emise a dát pod kontrolu finanční spekulanty – znamená to vzdorovat MMF a Fedu, stejně jako velké vnitřní armádě jejich adeptů. Je to mnohem horší, než napadnout CIA na Ukrajině, nebo Pentagon v Sýrii. Tyto konflikty mohou nastat v rámci systému nadvlády dolaru a ohrožují světový finanční řád. Pokus o vrácení prvků sovětských financí je hrozivější výzvou než syrská.

Globální finanční trh se tak rychle nezmění. Nemůže být ignorován. Používají jej všechny země, které chtějí získat zdroje pro rozvoj. Ale protože je Rusko odříznuto a to stále více od tohoto trhu, nemá jinou možnost, než si vzpomenout na některé recepty mobilizačního scénáře. To bude vyžadovat pečlivou ideologickou přípravu na nadcházející výměnu elit. Připravená společnost pak pochopí inovace. Vládnoucí elity se budou snažit co nejvíce změnit své pozice bez konfliktů. Problémem je, že stejně jako v jakékoliv válce jsou Putinovy ​​skutečné záměry státním tajemstvím. Nikdo je nezveřejní ve volbách jako předvolební program. To vytváří iluzi Putinovy ​​slabosti ve volbách – absence konkrétního ekonomického programu. To, co Putin oznámí, budou běžná slova a běžné záměry. Ne jako květnové vyhlášky při minulých volbách, jejichž neproveditelnost byla jasná všem rozumným lidem. Nyní se také nebude deklarovat, co se bude skutečně dělat. Putin provádí krycí manévry v podobě posuzování programových strategií Kudrina nebo Titova. Záměry Putina – podle odkrývajících se možností v příštím prezidentském období – není nikdo schopen předvídat. V principu to bude – omezit na nezbytné minimum současnou liberální komunitu v ekonomickém bloku vlády a nahradit ji novými odborníky, schopnými efektivně strategicky řídit. Bez předchozího oznámení tohoto záměru. Kurz se bude postupně měnit a pro jeho realizaci budou potřební jiní lidé. Oznamovat to v předstihu by znamenalo říkat si o selhání. Ti, kteří mají být nahrazeni, musí nejprve zahájit agresivní akce před volbami. Pak bude jednodušší je odstranit.

Do zostření situace v předvečer voleb se v elitě nebude dít nic zvláštního. Ale je to klid před bouří.

Zdroj

http://zavtra.ru/blogs/perestanovki_v_elite_nachnutsya_posle_viborov_putina