Weser Kurier : Ukrajina by se měla vydat k jednacímu stolu do Moskvy

rp –
11.10.2017 PrvníZprávy

Od roku 2014 trvá na východní Ukrajině válka a od té doby se situace nezměnila. K vyjednávání se Ukrajina musí přesunout do Ruska, píše Jan-Felix Jasch ve Weser Kurier.
Už je to téměř čtyři roky od doby, kdy si Rusko připojilo ukrajinský poloostrov Krym. V kontroverzním referendu v březnu 2014 hlasovali obyvatelé Krymu k připojení k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin využil příležitosti, v té době byla Ukrajina destabilizovaná protesty proti prezidentu Viktoru Janukovyči a jeho proti-evropské politice. Došlo také ke konfliktu na východě země, kde hrál rozhodující roli Putin. Několik měsíců zde bojovala armáda s proruskými separatisty.

Od té doby se situace na poloostrově a na východě Ukrajiny nezměnila – rozhodně ne k lepšímu. Lidé žijí za nevhodných podmínek. Na Krymu, tak jako na východní Ukrajině. V Doněcku rodiny neopouštějí sklepy celé týdny, bojí se střelby. Ve městě pracuje pouze jeden zubař na téměř dva a půl milionu obyvatel. Ozbrojené příměří je křehké.

Nedávno Vysoký komisař OSN pro lidská práva klasifikoval Krymský poloostrov jako dočasně obsazenou oblast a to hodně rozladilo Rusko. Kromě toho komisař uvedl, že menšina krymských Tatarů pod okupací trpí. Zpráva rovněž uvádí svévolné zadržování, případy špatného zacházení a mučení a násilného zmizení. Rusko tuto zprávu popírá. Kritická zpráva byla „zdrojována“ ze “zmanipulovaných skutečností a informací z nekontrolovaných zdrojů”, řekl Gennadij Gatilov, náměstek ministra zahraničních věcí. Podle jeho názoru zpráva zpochybňuje důvěru ve struktury Organizace spojených národů.

To vše ukazuje, jak těžké je najít řešení konfliktu. Na jedné straně je rozdělená a trýzněná země, podporovaná velkými částmi západního světa. Na druhé straně je Putinovo Rusko, které se snaží posilovat svůj vliv. Ekonomické sankce nic nezměnily. Obchodníci dále obchodují s Ruskem, především Německo. V současnosti se nerýsuje žádné řešení konfliktu.

Ale jak by mohlo vypadat řešení? Ukrajina chce za každou cenu vstoupit do NATO. Rusko je proti. To ukazuje, že řešení lze provést pouze se souhlasem Ruska. Ruský prezident bojuje o přízeň svých krajanů. Připojení Krymu mu zvýšilo popularitu, ale smlouva s Kyjevem by mu popularitu nezvýšila.

Putin má veškeré trumfy v ruce, současná situace je pro něj oprávněná. Takže Ukrajina musí přijmout územní ztráty a prozatím se musí zříci členství v NATO. Zda to udělá, o tom se může pochybovat. Ale cesta vede pouze k vyjednávacímu stolu, a to když se jedna strana – Ukrajina – začne pohybovat směrem k druhé, do Moskvy.