Americká média jsou rozhořčena: Proč Putin nepozval USA do Soči na setkání o Sýrii?

23. 11. 2017        zdroj
Americká média i nadále vyjadřují rozhořčení ohledně toho, proč Rusko “alespoň formálně” nepozvalo do Soči zástupce USA k rokování o budoucím osudu Sýrie. Připomeňme si, že prezident Ruska Vladimír Putin se nejprve setkal s prezidentem SAR Bašárem Asadem, a pak se zúčastnil třístranných jednání o politickém urovnání v Sýrii s hlavami Íránu a Turecka.


Podle logiky amerických médií mělo Rusko zaslat pozvání na setkání do USA. Přičemž není jasné, v jakém formátu se americká delegace “chystala” k účasti na diskusi o syrského problému, pokud nepřijímá prezidentství Asada a pokud Sýrii a Írán USA vůbec zahrnuly do seznamu zemí, které “podporují terorismus”. Kromě toho se jakýkoliv kontakt s Ruskem v Americe automaticky stává důvodem pro další vlnu konspirologie ze seriálu “a zde je důkaz spojení Trumpa s Ruskem”.

Televizní kanál CNN nazval setkání Vladimíra Putina s Erdoganem a Rúhání “analogem Jaltské konference”. Z materiálu:

Setkali se v Soči, aby se pokusili vyřešit osud poválečné Sýrie. Z hlediska Putina je situace jasným úspěchem Ruska na Blízkém východě.

Zároveň bylo poukázáno na to, že v USA “nejsou známy všechny detaily” tohoto setkání, a bylo dodáno, že “i tak je vše jasné – složení účastníků hovoří samo za sebe”. Zdá se, že společná fotografie “světových tyranů”, Putina, Rúhání a Erdogana, udělala na USA hluboký dojem …

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová