Baťka “srovnal” Evropskou unii

Jurij Makarenko
29. 11. 2017 E-news
Bělorusko učinilo svou volbu a nahlas to oznámilo, přičemž se téměř dokonale vyhnulo všem pastím. Je známo, že Minsk se v poslední době zmítal, snažil se posadit se hned na několik židlí a podřepl nejednou v jednoznačných reverencích před Evropou. Je docela možné, že Alexandr Lukašenko se jen snažil vytáhnout výhodný bonus z evropských partnerů, ale nemohl nechápat, že za jakýkoliv “prezent” bude muset zaplatit a že Brusel si dříve či později vezme své. 


Proto působení Minsku na západní frontě vyvolávalo pochopitelně určité obavy i mezi samotnými Bělorusy. Ať už to bylo jakkoli, poklony Západu a demonstrativní podpora Ukrajiny se ukázaly být jen hrou, a svou neoblomnou pozici Alexandr Lukašenko ukázal již v září, když ignoroval srdcervoucí kvílení evropských “přátel” o nebezpečí cvičení Zapad-2017 a hrozbě invaze ruských vojsk z území Běloruska.

V předvečer postoj Běloruska ve vztahu k Evropě znovu (pro zvlášť nechápavé) oznámil šéf ministerstva zahraničí Vladimír Makej při shrnutí výsledků summitu EU Východního partnerství. Diplomat uvedl, že Bělorusko se necpe střemhlav do Evropské unie, i když vítá rozvoj dvoustranných obchodních a ekonomických vztahů. Bělorusko je již členem Euroasijské hospodářské unie a má v úmyslu se plně podílet na jejím rozvoji.

Makej zdůraznil, že v zahraniční politice se Bělorusko nyní zaměřuje na téma diverzifikace, jak již nejednou uváděl Alexandr Lukašenko. Přičemž za nejdůležitějšího partnera považuje Minsk Rusko a EAEU a nemá v úmyslu v nejbližší budoucnosti změnit svůj postoj. Evropa bude vždy na druhém místě na seznamu, bez ohledu na to, jak lákavě by “zářila” svými vyhlídkami evropská integrace a následný vstup do EU.

Takže tak diplomaticky a kategoricky ministr zahraničí Běloruska postavil všechny tečky nad i a Evropu postavil na své místo. Na pozadí určitého ochlazení vztahů s Bruselem a prohlubující se konfrontací s Ukrajinou, kterou Minsk podporoval pouze k uspokojení představitelů Evropské unie, zní Makejovo prohlášení jako varování pro Evropu. Brusel příliš agresivně postrkoval Bělorusko do své jámy (která by v konečném důsledku nabývala ukrajinskou podobu). Minsk definitivně utnul další křivá obvinění a oficiálně oznámil věrnost Rusku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová