Drsný účet analytika Kotrby: Ukňouraní mluvčí. Sobotka a Filip dělají ostudu těm, kteří je volili. Měli by odejít, ne být dál poslanci!

úryvky z rozhovoru
11. 11. 2017 ParlamentníListy
 

Analytik Štěpán Kotrba se v páteční MF Dnes rozepsal o tom, co hrozí české levici. Pokud se nevzpamatuje, čeká ji prý polský osud. Co by sociální demokracie měla udělat? Vše může začít tím, že Bohuslav Sobotka zmizí ze Sněmovny, svým voličům prý stejně dělá ostudu.

Od voleb do Poslanecké sněmovny uplynuly tři týdny a česká levice se z nich stále ještě nevzpamatovala, prozatím jen bezradně přešlapuje na místě.

ČSSD musí vzít na vědomí, že mladí lidé ledacos sdílejí, aniž by to vlastnili. Pirátství už nelze kriminalizovat. Už proto, že internet nelze vypnout.

Současně levice musí pomoct potřebným. Musí pomoct seniorům i bezdomovcům i dětem z chudých rodin.

Právo na práci, jídlo a vodu, hygienu a lékařské ošetření či na bydlení jsou na stejné, ne-li vyšší úrovni než svoboda slova. Sociální práva jsou prvotní lidská práva. Svoboda slova je vám na nic, když spíte pod mostem.

Stát se musí vyrovnat i s explozí produktivity práce díky robotizaci. Řada méně vzdělaných a méně kvalifikovaných lidí se ocitne nejen bez práce, ale i bez možnosti nějakou získat.

Zaměstnavatelé si musí uvědomit, že jejich společenskou odpovědností je prospívat okolí, ne pouze dosahovat zisku a privatizovat jej za každou cenu. Jinak přijde dav frustrovaných nezaměstnaných a podřízne jim krk. Žádná policie ani armáda je nezachrání.

Každá strana dnes potřebuje silného lídra. Lídra, který nejen slibuje, ale své sliby také plní. … Dnes je potřeba předvést činy.  … Tyto činy pak musí ještě také dobře odprezentovat.

„Teď jsou k udržení přízně voličů třeba výsledky a jejich permanentní, atraktivní prezentace každý den. To neudělá ukňouraný mluvčí. Zaujmout musí politik. Sám. Proto Bohuslav Sobotka prohrál, i když vláda byla ekonomicky úspěšná.

Prohrál politik, alfa samec. V KSČM stejně prohrál Vojtěch Filip. Jejich chyby už jsou teď každému jedno. Neobstáli a měli odejít. Ne být nadále poslanci. Dělají ostudu těm, kteří je volili,“ doplnil Kotrba.

– – –