WikiLeaks: špionážní virus CIA se maskuje za antivirus Kasperského

10. 11. 2017      zdroj
Specialisté Laboratoře Kasperského to zatím nekomentují, ale informace zkoumají. Ústřední zpravodajská služba (CIA) USA vyvinula špionážní počítačový program Hive ( Úl), který napodobuje kód antivirových programů, vytvořených v Laboratoři Kasperského, bylo oznámeno 9. listopadu na internetových stránkách WikiLeaks.


Úl umožňuje odcizení dat z počítačů, které jsou jím infikovány, a pro maskování simuluje kód antivirových produktů Laboratoře Kasperského.

Podle informací WikiLeaks obsahuje virus Úl tři prvky, které zajišťují maskování za programy známých výrobců.

V důsledku této zvláštnosti viru má organizace, která byla vystavena útoku hackerů CIA, dojít k závěru, že krádež informací se uskutečňuje prostřednictvím programu, za nějž se virus Úl maskuje.

Stojí za zmínku, že specialisté Laboratoře Kasperského se doposud zdržují komentáře, ale přislíbili, že k této zprávě poskytnou podrobnou odpověď po prostudování dokumentů, zveřejněných WikiLeaks.

Jak IA Regnum informovala, WikiLeaks pokračuje v započatém v březnu 2017 zveřejňování série dokumentů Vault 8 z téměř 10 000 dokumentů a souborů z interní sítě Centra kybernetické rozvědky CIA v Langley.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová