Írán poskytl Putinovi trumfy pro dialog s Trumpem

2. 11. 2017         zdroj
Ajatolláh Chameneí učinil v předvečer setkání s Vladimírem Putinem překvapivé oznámení. Podle jeho vyjádření bude vzdálenost působnosti íránských balistických raket dva tisíce kilometrů. Experti se domnívají, že toto prohlášení je v přímé souvislosti s rusko-americkými vztahy. Jde o velmi palčivou otázku, kterou je spor ohledně systémů protiraketové obrany USA. Mírumilovný slib ajatolláha zazněl ne náhodou v předvečer této návštěvy. O tom, proč se tato slova stanou trumfem v rukou Putina, se vyjádřil generálporučík v záloze Jevgenij Bužinský.


Íránský raketový program již po mnoho let umožňoval USA zdůvodňovat budování objektů protiraketové obrany ve střední Evropě – v Polsku a Rumunsku. Prohlášení ajatolláha může Američany zbavit tohoto argumentu. Bužinský si je však jistý, že na veřejnosti bude Washington stejně prohlašovat, že Teheránu nevěří. A představit si, že Íránci pustí americké inspektory na své raketové základny, aby provedli kontrolu, je nemožné. Což znamená, že každý bude i nadále trvat na svém.

“Američané stejně věří, že Íránci sní o tom, jak by zasadili úder USA, a k tomu potřebují rakety s doletem 10 tisíc kilometrů. I když to je blábol. Američané neustále obviňují Íránce z vývoje raketových programů a vytváření hrozby, uvalují na ně sankce, no a Teherán učinil takové prohlášení”, konstatoval expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová