USA odmítly koordinovat s DLR a LLR vstup mírových sil na Donbas

1. 11. 2017       zdroj
Zvláštní vyslanec USA pro Ukrajinu Kurt Volker odmítl možnost posoudit se samozvanými DLR a LLR vstup mírových sil na Donbas. Řekl to v rozhovoru s Gromadske. “Myslím, že v této otázce je to jasné: Minské dohody jsou uzavřeny mezi Ruskem, Ukrajinou a OBSE. Počítají s obnovením kontroly Ukrajiny nad těmito územími, uspořádáním voleb. Z tohoto důvodu pro tzv. republiky zde není místo”, řekl Volker.


Dodal, že zatím není jasno v tom, jak početné budou mírové síly a které země se jich zúčastní. “Teď je brzy o tom hovořit. Dosud jsme se nedohodli na konkrétním mandátu mise. Právě zde se musíme domluvit. Pokud se tak stane, pak začneme diskutovat o účastnících a počtu”, řekl zástupce USA.

Zástupci DLR a LLR na jednání kontaktní skupiny v Minsku Denis Pušilin a Vladislav Dejnego prohlásili, že kontingent se může na Donbasu objevit jen s odsouhlasením mandátu ze strany republik, informovala Doněcká zpravodajská agentura. “Pokud chce pan Volker zamezit selhání svého poslání, může se obrátit na kontaktní skupinu. Zvážíme jeho návrhy a popřemýšlíme o tom, nakolik jeho myšlenky odpovídají zájmům DLR a LLR”, je uvedeno ve společném prohlášení Pušilina a Dejnego.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová