Jak je důležité míti Filipa, který nevyloučil toleranci vlády ANO?

1.11. 2017   První zprávy
V případě vážné situace v České republice nevyloučil předseda KSČM Vojtěch Filip toleranci menšinové vlády ANO, což řekl poslední říjnové pondělí v pořadu Interview ČT24 a jedním dechem popřel dřívější zprávy, že už nehodlá obhajovat svoji funkci.

Filip doslova řekl, že jestli bude kandidovat nebo nebude, rozhodnou na okresních a krajských konferencích členové strany. Pokud tedy získá dostatečný počet nominací, může pokračovat. Pokud je nezíská, bude prý muset uvažovat o tom, kdo ho nahradí.

Vojtěcha Filipa překvapilo, že na zasedání ústředního výboru KSČM, které se konalo poslední říjnový pátek, nezískal podporu návrh, aby komunisté nejednali o žádné koalici nebo podpoře vlády. Z toho pro něj vyplynulo, že vyjednávací tým strany má volné ruce.

S ANO se komunisté shodnou například v potírání korupce či v tažení proti zneužívání veřejných zakázek. Liší se třeba v daních. “Může se stát tak vážná situce v Česku, kdy dlouhodobé nevládnutí nebo neexistence státního rozpočtu by donutila politické síly napříč politickým spektrem, aby už tady konečně nějaká vláda vznikla,” uvedl předseda Filip.

Upřesnil však, že nemluví o podpoře, ale o toleranci. Dovede si prý takovou situaci představit, protože nechce Českou republiku bez rozpočtu a bez vlády. Končící Sobotkova vláda v demisi podle Filipa už nemůže republice přinést nic nového ani nic dobrého.

Pochopení by měl předseda KSČM i pro vládu odborníků. Velkou prioritou je podle Filipa pro komunisty celostátní referendum. Pro jeho zavedení se budou snažit získat podporu u jakékoliv parlamentní strany.

Filip také zdůraznil, že návrh na zasedání ÚV KSČM, aby se vzdal předsedy, nebyl většinový. “Pro usnesení bylo ze 78 hlasů sedm lidí, tak to nevidím jako velkou sílu ve straně,“ má jasno Vojtěch Filip a proto tlak na jeho odstoupení považuje za akci několika jednotlivců.

KSČM podle něho nemůže připustit chaos ve straně, proto prý vyzval k jasné a velmi kritické analýze volebního výsledku. Uznal, že KSČM tak špatný volební výsledek nikdy neměla a je tedy třeba zhodnotit, jestli je to věcí vedení, kandidátů či volebních štábů.

Připomněl, že on sám získal ve volbách absolutně největší počet preferencí, v procentech i v hlasech, z celé strany.

Jinak profesí právník Vojtěch Filip stojí v čele komunistů 12 let. O funkci předsedy KSČM se hodlá ucházet, jak zaznělo minulý týden, jiný člen vedení strany, současný místopředseda Josef Skála. Podle něj se KSČM málo ucházela o protestní hlasy.

První zprávy, JiříKouda