Média: Damašek požádal Rusko, aby zcela uzavřelo vzdušný prostor nad SAR

Rijád Hidžáb
19. 11. 2017      Topwar
Syrský novinář Rijád Hidžáb informoval, že Damašek požádal Rusko, aby uzavřelo vzdušný prostor země svými nejnovějšími systémy protivzdušné obrany. Podle Rijáda se publikace tohoto druhu objevily v izraelských médiích. Zejména na TV kanálu Cann 11 novinář Gali Cohen připravil reportáž o tom, že Rusko je s použitím svých protiletadlových raketových systémů schopno ovlivnit akce Izraele. Materiál uvádí, že myšlenka na uzavření vzdušného prostoru byla podpořena libanonskými a íránskými orgány.


Je uvedeno, že Izrael se obává, že Rusko může uzavřít vzdušný prostor nejen bezprostředně nad Sýrií, ale i nad východní části Středozemního moře, kde se nacházejí ruské válečné lodě na principu rotace a kde je umístěno stanoviště materiálně technického zabezpečení ruského námořnictva Tartous (Sýrie).

Experti vysvětlují obavy Izraele tím, že po porážce teroristické skupiny DAEŠ může Hizballáh začít postupovat směrem k hranici Izraele. Dosti napjaté jsou dnes také vztahy mezi Izraelem a Libanonem. Přičemž nezřídka zasazují vzdušné síly Izraele údery na syrské území právě ze vzdušného prostoru Libanonu.

Podle zprávy syrského novináře zasadila během týdne izraelská vojenská letadla další úder na území SAR, což způsobilo smrt čtyř vojáků 42. brigády syrských ozbrojených sil.

Rijád Hidžáb tvrdí, že uzavření vzdušného prostoru Sýrie a východního Středomoří by pomohlo vyřešit hned několik problémů, včetně toho hlavního – krytí před nepovoleným vniknutím letadel třetích zemí, která zasazují údery vládním silám SAR, jež bojují proti terorismu.

Připomeňme si, že dřívě USA fakticky odmítly návrh Ministerstva obrany Ruské federace na společné letecké údery po DAEŠ, Izrael zase odmítl návrh, aby podpořil vytvoření zón deeskalace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová