Peshmerge Barzani

Yekta Uzunoglu
1. 11. 2017
Již dva dny jak světová media, tak ale i část českých médií, přinášejí na titulních stránkách informaci, že kurdský prezident rezignoval a to prý po zásahu irácké armády…. Přitom Masúd Barzani již před několika měsíci a opakovaně prohlásil, že jeho vyslání v politice končí s referendem a po kurdském referendu, kdy 93 % obyvatelů dalo svoje ANO pro nezávislost Kurdistánu v severním Iráku, odejde z politiky a žádný z jeho příbuzných nezastanou ve vládních funkcích! A také to udělal.


Dnem 1.11.2017 skončilo jeho prezidentské období, které bez voleb kvůli válce s ISIS bylo dvakrát kurdským Parlamentem prodlouženo, vždy po dvou letech. Napsal Parlamentu dopis, že nehodlá v té funkci pokračovat a požádal, aby ho nikdo nedal na listinu kandidátů tak, jak to několik měsíců opakoval.

Též poprosil, aby Parlament přenesl jeho pravomoci prezidenta zvláštním zákonem na Parlament a na vládu, což kurdský Parlament hlasy většiny poslanců učinil.

 Nevím a nechápu, proč jistá média jak v USA, tak ale i v Evropě mají tendenci kopat do bezbranných Kurdů, kteří ještě nemají svá dokonalá média, aby se mohli mediálně bránit. Kopat do někoho, kdo nemá žádné prostředky k obraně, není hrdinským činem v žádné kultuře a tak i odchod Barzaniho byl zde prezentován jako útěk poráženého.

Barzani poslal přes video při této příležitosti nejen celému kurdskému národu vzkaz a řekl: já jsem se narodil jako Peshmerge a chci umřít jako Peshmerge! Tím chce mimo jiné říci, že nechce zemřít jako prezident nebo státník.

Tím dal vzkaz svým nepřátelům a tím nepřátelům Kurdského národa, že od této chvíle mají proti sobě nikoliv prezidenta a diplomata, ale Peshmerge a to se vším všudy!

20 let se snažil s nadlidským úsilím nastolit v Iráku ústavu a ústavní pořádek, leč marně.

20 let se snažil marně přesvědčit světové mocnosti a všechny představitele národních státu v Evropě, že na Středním východě je třeba především demokracie a i ISIS nelze porazit jen vojensky, ale demokratickou ideou.

Ve videu vše přesně svému národu a světu sdělil: po všech těch nadlidských úsilích nastolit právo a demokracii a porazit ISIS, nám byl vražen zezadu do zad jedovatý nůž….

Barzani jako Peshmerge nebude muset již ztrácet čas s nic nepřinášejícími recepcemi, státními návštěvami, mezinárodními konferencemi a podobnými jak se ukázalo prázdnými akty, ale učiní vše ke zvýšení bojeschopnosti svého národa, k upevnění pevnosti kolem svého demokratického ostrova v oceánu barbarských řádů, barbarů, kteří jsou po zuby vyzbrojeni zbraněmi demokratických zemí!