Pochybnosti nad letošní anketou „Český slavík“ a volbami do PSP ČR ?

Ludvík Smýkal
29. 11. 2017
„Skupina Kabát se rozhodla vrátit Českého slavíka pořádající agentuře. Pokud pořadatel doloží skutečné počty hlasů pro Ortel a Kabát jich bude mít více, pak kapela přijme cenu zpět. Agentura Musica Bohemica, která hudební ceny pořádá, v úterý večer znovu hájila svůj postup. Má prý právo zasáhnout, pokud dojde k organizovanému hlasování na podporu určitého subjektu.“


Dvě události zaplňují v minulých dnech naše média a sociální sítě. Tou první, pro většinu občanů zřejmě zajímavější, je anketa „Český slavík“. Druhá, pro občany bezesporu důležitější, se začala odehrávat v  Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky (PSP ČR). 
https://kultura.zpravy.idnes.cz/cesky-slavik-kapela-kabat-vraci-slavika-ortel-fae-/hudba.aspx?c=A171128_182006_hudba_mpl

Málokdo z občanů si ale uvědomí, že obě tyto události mají něco společného, tj.  „pochybnosti“ při sčítání hlasů. Je až neuvěřitelné, že “pochybnosti” se sčítáním hlasů v případě ankety “Český slavík” vzbudily takové emoce médií a mezi účastníky sociálních sítí, když podobné “pochybnosti” v případě voleb do Poslanecké sněmovny ČR, o kterých v rozhovoru mluví šéf správního soudu Baxa prošly bez povšimnutí a zřejmě upadly, z řady důvodů“ do “zapomnění”.

“Naše kontrola ukázala, že výsledky ve Středočeském kraji vůbec nesedí. A nebyly to jednotlivosti, změnilo se pořadí zvolených poslanců, v některých okrscích to byly rozdíly stovek hlasů.”
„My jsme kontrovali 900 okrsků a zhruba ve 200 jsme našli chyby.”(a to kontrolovali pouze volební lístky odevzdané pro ODS !) Slova pana Baxy, šéfa správního soudu, tak vzbuzují vážné pochybnosti o regulérnosti voleb do PSP ČR.

Jsem zvědav, zda příslušné orgány a instituce, zodpovědné za průběh a dodržení zákona při volbách do PSP ČR, se také budou hájit tvrzením Agentury Musica Bohemica, že „měly právo zasáhnout, pokud dojde k organizovanému hlasování na podporu určitého subjektu“.

Dále jsem zvědav, zda zvolení poslanci PSP ČR, se zachovají jako skupina Kabát, která „se rozhodla vrátit Českého slavíka pořádající agentuře a pokud pořadatel doloží skutečné počty hlasů pro Ortel a Kabát jich bude mít více, pak kapela přijme cenu zpět“.