Selhání “elit”. Proč lidé volili Ortela?

Radim Valenčík
29.11.2017 blog autora

Překvapilo mě, kolik lidí reagovalo na absurdní divadlo odehrávající se kolem “Českého slavíka 2017” tím způsobem, že tuto soutěž a s ní spojené předávání cen nazvali “zprofanovanou akcí”. Pravda je, že to, co se kolem této akce odehrálo letos i loni o hodně přesahuje nejabsurdnější dění Havlových dramat z doby totality, ale o tom to přece není. Těm, kteří to vidí takto, uniká podstata věci.
Když jedu autem, pouštím si nejčastěji ČRo 2. Zde je pravidelně pořad o historii našeho (dříve československého, později už jen českého Slavíka). Historie slavná a Slavík byl svátkem populární písně. Skutečný svátek a zážitek, kdy nešlo jen o to, kdo vyhraje a kdo bude druhý, třetí… Přece nechceme říci toto: “Na všechno, na co polistopadová “elita” sáhla, to podělala, to by se za minulého režimu nemohlo stát!” – Tak zjednodušeně to nevidím, protože listopadová změna byla nutná a vytvoření konkurenčního prostředí v ekonomice (obnova funkcí trhu) i politice (obnova politického pluralismu) přes všechny ztráty a potíže mělo zásadní význam. Ostatně k tomu, že tato změna je nutná, jsem napsal víc než rok před listopadem 1989 (vyšlo až na začátku roku 1989), dostatečné zdůvodnění, za kterým si stojím i dnes přes všechna zklamání z polistopadového vývoje, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/5109-vize-005-vize-a-priciny-neefektivnosti-socialismu.html

Lépe bych to asi nenapsal ani dnes. O to více jsem citlivý na to, když se někdo pokouší zvrátit vývoj zpět, k monopolu nekontrolovatelné moci, která má tentokrát podobu masového a někdy i okázalého uplatňování dvojího metru.

Vrátím se ke kauze “Slavík 2017”. Naprosto nesouhlasím s těmi, kteří považují hlasy pro Ortela za hlasy podporující krajní nacionalismus. (Ti, kteří si to upřímně myslí, se prostě mýlí.) A také nesouhlasím s tím, že množství těchto hlasů bylo ovlivněno nějakou facebookovou akcí. Ne. Množství hlasů pro Ortela a jeho skupinu zrodil již Slavík 2016, tj. bylo dáno trapnou manipulací s použitím Banga loňského roku, kdy se plně projevila většina “našich” celebrit a “naše” mainstreamová média. Lidé se prostě brání obnově toho, s čím mají špatné zkušenosti, a zde neomylně rozpoznali, že za takovými akcemi je zjevná snaha obnovit totalitní mechanismy moci. Hlasy pro Ortela jsou výsledkem protestní volby.

Proto také nečekaně velké množství hlasů pro Michala Davida, který je pro mnohé lidi symbolem toho, že za minulého režimu bylo všechno lepší. Lze se lidem divit, když současná “elita” se snaží v totalitních praktikách minulý režim dohnat a předehnat? To platí nejen pro organizátory Slavíka, ale hlavně pro mediální mainstrem a “angažované” celebrity, tyto hlásné trouby používání klacku dvojího metru.

A ještě něco. Použití dvojího metru má ještě jeden podstatný aspekt. Nejen ti, kteří ho používají, a nejen ti, kteří podporují jeho používání, ale i ti, kteří se pouze smiřují s jeho použitím, se ZAPOUZDŘUJÍ (můj termín). Fatálně a nenávratně. Ztrácejí schopnost vidět realitu v alternativách, ztrácejí schopnost rozeznávat dobro a zlo, podřizují výklad toho, co se kolem nich děje, jednoduchým schématům, v nichž dominuje role nepřítele, kterého si za tímto účelem ve svých představách vytvářejí, jsou agresivní, posiluje se v nich potřeba kádrováckého kráglování… Je to proces degenerace lidské psychiky, úpadku, který se navenek projevuje i jako hloupnutí. To je nejméně škodlivé, resp. svým způsobem je dokonce užitečné. Normální lidé mají totiž historicky ojedinělou příležitost pochopit, že jim nikdo shora nepomůže, že tam nahoře vládne hloupost doprovázená dalšími lidskými poklesky, zkrátka, že si budou muset pomoci sami. A v tomto smyslu odchází i ke sjednocování lidí v naší zemi, protože údajné “štěpní” je ve skutečnosti jen proces odštěpování agresivních zapouzdřenců.

Související článek: 
Gott nezklamal. Kabáti skvělí. Velká rebélie?

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5231-gott-nezklamal-kabati-skveli-ve

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5233-selhani-elit-proc-lide-volili-ortela.html