Porošenko jel do Bruselu s nataženou rukou, vracel se s prázdnou kapsou

29.11.2017 Kárpát Hír, překlad PrvníZprávy

Vyvrcholení summitu Východního partnerství v Bruselu byl pro Ukrajinu jednoznačně neúspěšný. Evropská unie sice již dříve přislíbila dotace Kyjevu, ale v závěrečném prohlášení je odmítla.
Bruselský summit nedopadl tak dobře pro Ukrajinu jako v minulosti a neposlal Kyjevu podporu ve výši 600 milionů euro, kterou Evropská unie tento rok slíbila. Ve zdůvodnění předseda komise Jean-Claude Juncker a eurokomisař Johannes Hahn zodpovědný za rozšíření a politiku sousedství řekli: Kyjev nepostoupil v boji proti korupci.

Celkově Ukrajina z pohledu EU nevypadá dobře, sice je to nejchudší země v Evropě, ale naopak paradoxně jsou tam nejbohatší politici a úředníci.

Podobně Kyjev svou novelou o školském zákonu porušil vzdělávací právo, zavedené v Evropské unii.

Na poslední chvíli doufali východoevropští partneři v nějaký pokrok, ale bruselské zasedání neudělalo žádný pokrok v jejich integraci do EU. Ve finální proklamaci Evropská unie a šesti post-sovětských republik – Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Arménie a Ukrajina – v Bruselu, uvítali záměry s cílem prohloubit vztahy a ambice stát se členy EU.

Členské státy EU však slibují, že jim nabídnou možnost stát se členem. Nicméně Ukrajina, která je vázána s EU dohodou o přidružení, slíbila prezidentu Jean-Claude Junckerovi, že bude pracovat na odstranění korupce.

Podle ukrajinského listu Novoje vremja v době, kdy Ukrajina prochází hlubokou hospodářskou krizí, majetek největších ukrajinských boháčů vzrostl o více než třetinu. Údaje se zakládají na podrobných odhadech kyjevské investiční banky Dragon Capital.

Sto nejbohatších Ukrajinců nyní vlastní majetek v celkové hodnotě 26,7 miliard dolarů, což znamená roční nárůst o 33 %.

Nejbohatším Ukrajincem je stále Rinat Achmetov, který vlastní majetek v hodnotě 6,9 miliard dolarů. Pátým nejbohatším mužem Ukrajiny je současný prezident Petro Porošenko. Porošenko se nyní stal poprvé miliardářem. Je rovněž poměrně nejrychleji bohatnoucím Ukrajincem. Během roku získal 700 milionů dolarů a jeho majetek činí miliardu dolarů.

Související článek:
Polonahá aktivistka předvedla Porošenkovi Black Friday (VIDEO)