Stane se sociální demokracie novým politickým hnutím?

Eman Pluhař
6.11.2017 VašeVěc

Do sjezdu SPD začátkem prosince proběhne celkem 8 regionálních konferencí v rámci analýzy historického volebního debaklu (20,5%). KoncepVašeVěc tem je dialog vedení strany s členskou základnou, metodou je brainstorming (v Hamburku 700 osob). Nejen to je novinkou. Účastníky nejsou delegáti, ale zájemci z členské základny, kteří se sami přihlásí. 


První konference v Hamburku (región Brémy, Šlesvicko-Holštýnsko, Hamburk) zahrnuje sedmdesát stolů s moderátory v hale bývalého letištního terminálu Tango. Kontrola u vchodu má na starosti pouze přihlášky. Na stole obvyklé „plakáty“ pro záznam a vizualizaci názorové diskuse. Na ně má přijít všechno Co je teď po volebním debaklu nutno říct (1) a další kolo je na téma Co je je nutno udělat, aby se dala znovu získat důvěra lidí (2). Uprostřed haly je nízké pódium pro diskusi mezi stoly a jednotlivými koly, i s vedením strany.

Konferenci s dialogem o dalším směřování strany předcházela inspirace. Předseda strany Martin Schulz týden předem probral v obsáhlém rozhovoru v týdeníku Die Zeit argumentaci z hlediska „levice“ (od kritiky kapitalismu až po Corbyna) a sociálnědemokratický premiér Hamburku Olaf Scholz reagoval polemickou analytickou statí v „pravicovém“ duchu pod titulkem Žádné vytáčky! Odpovědět na nové otázky budoucnosti! Jasné zásady! Nedílnou rukou tím zabránili, aby se diskuse pohybovala ve starých kolejích „etablované“ a silně staromódní stranické levice a pravice. Do haly v terminálu Tango kráčeli již společným krokem.

Brainstorming při řešení hluboké krize německé sociální demokracie je demokraticky přesvědčivý a svědčí o rozhodném úsilí vedení strany vyrovnat se s následky volebního debaklu. V širším kontextu může vést i k fundamentální obnově sociální demokracie jako politického hnutí (#SPDerneuern). A v ještě širším kontextu k nové úloze strany jako protiváhy k destruktivním pravicovým populistům. To by mohlo být zajímavé zvlášť pro ty politické strany ze zemí Střední a Východní Evropy, které se snaží zbrzdit oligarchy a mezinárodně komunikovat.

 
– – –