USA ztrácejí úroveň na asijských summitech. Donaldu Trumpovi se nepodařilo posílit vliv USA v tomto regionu.

Sergej Strokaň

14. 2017        zdroj
Prezident USA Donald Trump dorazil na Filipíny, poslední místo svého asijského turné, které zahrnuje řadu setkání s hlavními regionálními vůdci. Přes veškeré snahy představit novou politiku USA v Asii, zaměřenou na omezení Číny a vytvoření koalice proti Severní Koreji, svých klíčových cílů Donald Trump nedosáhl. Šéf Bílého domu nebyl schopen pokročit v řešení korejského problému a jeho návrh na zvýšení tlaku na Peking, který má teritoriální spory s americkými spojenci, se s aktivní podporou nesetkal. Turné Donalda Trumpa ukázalo, že nesporným lídrem v Asii se stává Čína, zatímco USA ztrácejí páky na potvrzení své moci v tomto regionu.


Dvoudenní návštěva Donalda Trumpa na Filipínách, během níž se spolu s dalšími asijskými a světovými vůdci účastní 31. summitu sdružení ASEAN a Východního asijského summitu, ukončí jeho diplomatický maraton po regionu Asie a Tichomoří, který trval necelé 2 týdny. V Manile, kam Donald Trump přiletěl v neděli z Hanoje, budou účastníky regionálních setkání vůdci asi 20 zemí, včetně premiéra Státní rady Číny Li Kche-čchianga, japonského premiéra Šinzó Abe, ministerského předsedy Kanady Justina Trudeau, předsedy vlády Indie Naréndra Módí a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Rusko v Manile reprezentuje hlava vlády Dmitrij Medveděv.

Předchozím místem turné pana Trumpa byl vietnamský Danang, kde proběhl summit APEC, který byl završen závěrečným prohlášením o potřebě vytvořit do roku 2025 “integrovaný region Asie a Tichomoří bez dělících linií – zóny volného obchodu”. Je příznačné, že Donald Trump sám ani jeho doprovod během turné nikdy nepoužíval termín “region Asie a Tichomoří”, ale upřednostňoval jinou definici – “region Indie a Tichomoří”, která není používána v mnoha asijských hlavních městech. Změna důrazu v politice USA, který se projevil v průběhu nedávné návštěvy v Indii ministra zahraničí USA Rexe Tillersona, souvisí s úsilím Washingtonu zabránit upevnění čínského vedení v Asii vsazením na Indii, která stojí spolu s tichomořskými spojenci USA proti Pekingu.

Státní návštěva prezidenta Trumpa v Pekingu však ukázala, že USA nemají účinné páky tlaku na ČLR, což by jim umožnilo diktovat Číně své podmínky v obchodování a splnit sliby DonaldaTrumpa během loňské předvolební kampaně. A v Manile Číně neočekávaně nahrál hostitel obou asijských summitů, prezident Filipín Rodrigo Duterte (nyní předsedá ASEAN).

Dlouholeté spojenectví Manily a Washingtonu nezabránilo filipínskému vůdci odmítnout myšlenku zesílení tlaku na Peking, který má územní spory se zeměmi ASEAN. “Musíme zůstávat přáteli, některé horké hlavy by si přály, abychom kladli odpor Číně. Ale je lepší nesahat na Jihočínské moře, nikdo si nemůže dovolit začít válku”, varoval pan Duterte. Tomuto prohlášení předcházelo setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Danangu, během něhož byl čínský vůdce schopen rozptýlit obavy Manily o tom, že Peking poruší status quo ve vztazích k Tchaj-wanu, Vietnamu, Filipínám, Malajsii a Bruneji. “Přiznal, že nikdo nesmí rozpoutat válku, protože by to znamenalo zničení nás všech. Ví, že pokud začne válku, všechno exploduje”, řekl o Si Ťin-pchingovi Rodrigo Duterte.

Snaha států regionu o hledání řešení svých sporů bez účasti Washingtonu zmařila pokusy prezidenta Trumpa o posílení amerického vlivu v jihovýchodní Asii cestou prostřednictví mezi znesvářenými stranami.

“Jsem dobrý zprostředkovatel a arbitr”, řekl v Danangu na schůzce s prezidentem Vietnamu Trần Đại Quangem pan Trump. Jeho návrh však, jak se zdá, nebude využitý, ke spokojenosti Pekingu, který je proti vnějšímu vměšování se do sporu mezi asijskými sousedy.

Během své asijské cesty nebyl Donald Trump s to ani najít klíč k řešení korejského problému, kdy Pchjongjangu tu vyhrožuje silovým scénářem, tu couvá. Poslední záznam v Twitteru, který byl učiněn před rozhovory v Manile, naprosto zamotal situaci: tentokrát se americký prezident ukázal v roli uraženého, který by se klidně mohl spřátelit s Kim Čong-unem, kdyby nebylo jeho vyzývavého chování. “Proč mě Kim Čong-un uráží a říká, že jsem starý? Nikdy jsem neříkal, že je malý a tlustý”, napsal pan Trump na Twitteru. “Snažím se být jeho přítelem a možná, že jednou se to podaří”, dodal. Připomeňme si, že dříve Donald Trump nazýval severokorejského vůdce “malým člověkem s raketou” a diktátorem, proti němuž uplatní USA maximální tvrdost.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová