Falešný “postkapitalismus” a omyly Paula Masona

Radim Valenčík

4. 12. 2017      RadimValenčíkPíše
Česká pozice přinesla 3.12.2017 obsáhlý rozhovor vedený Janem Kleslou s Paulem Masonem na téma”Kapitalismus skončí”. Rozhovor zajímavý, podnětný, ale se stále se opakujícím nepochopením toho nejdůležitějšího, o co jde a lze formulovat ve dvou tezích takto:

1. Reálnou náplní bohatství lidského života je využití možností svobodného rozvoje schopností, pro které vytváří technický pokrok dostatečné materiální podmínky, a to zejména v podobě volného času.
2. Největším, nejtíživějším a nejzapeklitějším problémem je vytvoření podmínek pro uplatnění těchto rozvíjejících se schopností tak, aby se toto uplatňování schopností stalo nejvýznamnějším faktorem ekonomického růstu a i tím, co určuje charakter tohoto růstu a umožňuje jeho neomezenost, co umožňuje využívání nevyčerpatelného bohatství světa, ve kterém žijeme.
První se chápe zpravidla velmi zjednoduše, druhé někteří ne a ne pochopit. Platí to i pro P. Masona, který si Marxovy “Grundrisse” špatně přečetl, viz např.:
Protože jsem na to, v čem se mýlí, upozorňoval již více krát, vyberu z jeho rozhovoru pro Českou pozicijen to nejdůležitější, aby si čtenář udělal představu, jak úzkostlivě se P. Mason vyhývá klíčové problematice vytvoření podmínek pro uplatňování schopností člověka v návaznosti na problematiku fungování společnosti. Zde jsou vybrané pasáže z odpovědí P. Masona:
“Nejsem si úplně jistý, jak blízko tomu konci /kapitalismu/ dnes jsme, ale měli bychom být připraveni říct, že jsou již vidět jisté příznaky. A budu konkrétní – jde o na rodinných vazbách postavené formy kleptokracie, jaké vidíme v Rusku, v Turecku a jejichž zárodky vidíme i ve Spojených státech nebo Orbánově Maďarsku. Žijeme tedy ve světě, kde by měl být středobodem volný trh, ale postupně se transformuje do diktatury středověkého střihu… Kapitalismus má tak před sebou podle mě nanejvýš nadcházející století. Přesun od něj k dalšímu systému bude trvat zhruba sto let…
Důležité je vidět padající ceny zdrojů, zboží a služeb. Stále se rozšiřují inteligentní stroje. Není proto podstatné, jaká budeme stavět elektrická či samořiditelná auta, ale jestli budou mít vůbec nějakou hodnotu. Česká pozice Jakmile se stroje začnou starat samy o sobě, člověk už nebude potřeba k jejich reprodukci, tak skončí také jejich soukromé vlastnictví.
Například Wikipedie je nejúžasnější a největší zdroj informací na světě, se kterým pracují i české firmy nebo státní úředníci. Co to ale je? Je to veřejný statek placený státem? Není, tak co to je? Charita? Také ne. Co to je? Nemáme na to ekonomickou teorii, která by nám to jasně vysvětlila, ale lidé to jednoznačně využívají a vzniká tak značná hodnota. Moje představa o tom, co by mělo nahradit kapitalismus, je proto přesný opak sovětského modelu. Je jasné, že tradiční odvětví tady ještě nějakou chvíli budou, bude trvat, než je nahradí nová, a proto bychom měli co nejrychleji přejít k základnímu příjmu a dotovat automatizaci všude na světě.
Marx popisoval kapitalismus jako systém firem dobývajících zisky na úkor pracujících. Jenže ony dnes velmi dobře chápou, že si musí stanovit jistou laťku, za kterou se o zisk podělí. Android je kapitalisticko-komunistickým řešením tohoto problému.
V počáteční fázi zdaníte trh /abychom zaplatili nepodmíněný příjem/.
Rozhodně netvrdím, že základní příjem je nějaké univerzální řešení pro budoucnost, protože dlouhodobě se díky automatizaci a robotizaci sníží ceny všeho, státní i soukromý sektor se zmenší, ale čeká nás přechodné období. Mnoho kapitalistů dnes mluví o postkapitalismu, především pak ze Silicon Valley. Neřeší zdaleka tolik, jak udržet ziskovost svých firem, jako co bude dál. Žijí ve světě, který roste přímo exponenciálně, ale ceny komodit padají. Vezměte si, jak moc stála jednotka světla, jeden lumen, v 19. století a jak je levná dnes. Stále ale platíme celkem dost peněz za elektřinu. Stejný propad ceny se odehrál třeba v analýze DNA za patnáct let, od sto tisíc k jedné tisícovce dolarů. Kde je ale jeho hodnota? Měli bychom ji ale dělat zdarma a nechat peníze jen na skutečně vzácné a nereplikovatelné zdroje…
Nemyslím si, že úplně odpadne potřeba práce, i když umělá inteligence nahradí řadu činností, které dnes dělají lidé. Bude to jiné. My dva jsme se představili jako novináři, za sto let se ale lidé nebudou představovat podle toho, čím si vydělávají na živobytí, ale tím, co umí, co je baví. To bude obrovská změna v lidské společnosti.
… rozdíl je v tom, že namísto hromadění zlata a hodnoty přinášejí naopak pád cen, zlevňování, stejně jako dramaticky zlevnily knihy v 16. století. Přinesou nám stejnou proměnu světa. Říkám tomu postkapitalismus, protože to není socialismus, marxismus nebo komunismus, ale něco nového. Něco, co vznikne ze střetu společnosti a monopolů, jako je dnes především Amazon Jeffa Bezose.
Představme si, že bychom vyřešili problém s daněmi a skutečně v Británii na dvacet let zavedli základní příjem. Co byste ještě potřeboval? Motivovat lidi, aby ještě dělali určité činnosti, třeba se starali o staré a nemohoucí, což je ostatně problém už dnes. Můžeme ale najít modely, jako jsou komuny třeba deseti lidí, kteří se o sebe starají navzájem. To je přesně ta chvíle, kdy nastupují na řadu společenské inovace, sociální technologie.
…vznikají nové trhy a odvětví se zbožím a službami, za které se neplatí, a to je počátek přechodu k novému systému. Ale já už se ho nedožiju.
Doporučuji přečíst a promyslet celé. Především si však uvědomit, že zaručeným příjmem a poklesem cen velké většiny statků se neřeší problém společenské segregace, uzavírání velkých skupin obyvatelstva do neousrodých, izolovaných enkláv, odstavování většiny lidí od možnosti ovlivňovat společenské dění apod. Vidět perspektivu (vizi) společnosti tak, jak to vidí P. Mason, je cesta do pekel či přinejmenším k rozehrání hry TITANIC s fatálními důsledky pro většiny obyvatelstva naší planety.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5243-falesny-postkapitalismus-a-omyly-paula-masona.htm
l