MSNBC: McFaula šokoval Trumpův telefonát Putinovi – neslouží to zájmům Ameriky

18. 12. 2017       zdroj
Telefonát Donalda Trumpa Vladimíru Putinovi šokoval bývalého velvyslance v Rusku Michaela McFaula. Jak řekl samotný politik ve vysílání MSNBC, ruský vůdce umí výborně manipulovat Trumpem prostřednictvím lichotek: pochválil amerického prezidenta za úspěchy v ekonomice, čímž vyprovokoval telefonický hovor, který “neslouží zájmům USA”.


Už jsme nadhazovali tuto otázku, ale chci se vás zeptat: co si myslíte, když vidíte, jak snadno Vladimír Putin manipuluje Donaldem Trumpem? Včera v Rusku řekl o něm a americké ekonomice cosi příjemného. A dnes ráno se Donald Trump probudil, neinformoval se o zdraví Johna McCaina či o návrhu zákona o daních nebo o čemkoli jiném, telefonuje Vladimírovi a děkuje mu za jeho slova chvály o ekonomice. Co se to děje?

Michael McFaul, bývalý americký velvyslanec v Rusku: Přesně to, co jste právě řekl. Vladimír Putin ví, že pokud bude říkat o Trumpovi líbivé věci, dostane stejnou odpověď. Začalo to již tehdy, když kandidoval na prezidenta. Byl jsem šokován, že se tento rozhovor konal. Hodně jsme mluvili o referujících a pracovnících rozvědky, kteří přinášejí prezidentovi denní přehled zpráv zpravodajských služeb, existuje však také Rada národní bezpečnosti a poradce pro národní bezpečnost, byl jsem na tomto postu po dobu tří let. Takový telefonický rozhovor se připravuje, stejně jako se připravuje seznam otázek, které mají být projednány. Kromě toho poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster Trumpovi radí, zda je moudré, aby takový telefonát proběhl či nikoliv.

Podle mého názoru neslouží toto zavolání národním zájmům Ameriky, v každém případě v té podobě, v níž jsme se o něm dověděli. Takže tomu musí (administrativa – InoTV) věnovat pozornost. Stejně jako skutečnosti, co prezident čte v příslušném přehledu zpráv zpravodajských služeb. Přece jen je (McMaster – InoTV) také zodpovědný za instruktáž prezidenta o hrozbách národní bezpečnosti pro Spojené státy americké.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
Článek byl opublikován 15.prosince 2017.