Poláci překvapeni, nevědí, s kým se paktují: Náměstek ministra obrany Polska nazval cenu za americké Patrioty nepřijatelnou

8. 12. 2017        zdroj
Varšava je připravena vynaložit na systémy protiraketové obrany ne více než 7,5 miliardy dolarů, řekl Bartosz Kownacki. Cena, za kterou Spojené státy daly souhlas k prodeji systémů protivzdušné a protiraketové obrany Patriot (s konfigurací PAC-3+), je nepřijatelná pro Varšavu, která bude usilovat o její přehodnocení směrem dolů. V rozhovoru pro týdeník Defence News to uvedl náměstek ministra národní obrany Polska Bartosz Kownacki.


V listopadu Správa Ministerstva obrany USA pro spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti DSCA (Defense Security and Cooperation Agency) oznámila, že administrativa USA rozhodla o prodeji baterií Patriot Polsku v celkové výši 10,5 miliardy dolarů (37 miliard zlotých). Varšava ale, jak uvedl týdeník, je připravena utratit za tyto systémy ne více než 30 miliard zlotých (asi 7,5 miliardy dolarů). Washingtonem předložený účet, jak uvedl v rozhovoru Kownacki, je pro Polsko nepříjemným překvapením.

“Tato cena je pro nás překvapením, řekl 5. prosince v rozhovoru s Defense News ve Washingtonu. Tato cena je pro nás skutečně nepřijatelná i s ohledem na značné finanční prostředky, vyčleněné námi na technickou modernizaci Ozbrojených sil Polska. Prostě si nemůžeme dovolit utratit tolik peněz za získání dvou bateriií (v konfiguraci PAC-3+) a rakety”.

Tato dohoda, jak dříve oznámila DSCA, předpokládá, že Polsko také získá čtyři radary AN/MPQ-65, čtyři stanice pro řízení palby, 16 odpalovacích zařízení a 208 řízených střel k systému Patriot PAC-3+.

Vyjednávání o ceně za uvedený “balíček” je podle týdeníku jedním z cílů návštěvy náměstka ministra obrany Polska v hlavním městě USA tento týden. “Prostě nemůžeme akceptovat tyto finanční podmínky, prohlásil Kownacki v rozhovoru, zveřejněném na internetových stránkách Defense News. Budeme trvat na snížení (ceny)… Jsme si vědomi toho, že jedna schůzka nebude stačit k jejímu snížení”.

Náměstek ministra národní obrany Polska také poznamenal, že překvapením jsou pro Varšavu i některé další prvky transakce, zejména cenové podmínky, které předložila jedna z amerických společností, zapojená do praktické realizace dohody. Kownacki je také charakterizoval jako “nepřijatelné”. Ale nižší ceny, jak poznamenal, se Varšava bude snažit získat i od společností, které nabízejí rozumné podmínky.

“Je samozřejmé, že nemůžeme předem vědět, jak se nám podaří snížit cenu, ale americká vláda a (do transakce zapojené) společnosti byly upozorněny, že je třeba nám cenu snížit, řekl Kownacki. Jsem přesvědčen, že dosáhneme svého cíle, a v současné době se zabýváme dopracováním projektu, takže jsme v závěrečné fázi vyjednávání”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová