Půl století lhaní, osmnáctiletý spor a jedenáctileté přetahování o několik slov

Eva Králíková
15.12.2017 blog autorky, komentář Outsidermedia
Mezi několika tisíci látek kouře cigaret je i několik set aditiv, látek přidaných pro řadu účelů, ale hlavně pro zvýšení návykovosti nikotinu a taky aby se to vůbec dalo vdechnout, tedy maskování zápachu a dráždivých pocitů. Právě návykovost nikotinu zajišťuje byznys: kolem 90 % kuřáků je na nikotinu závislých a proto je pro ně problém přestat si cigarety kupovat. 


Návykovost nikotinu záleží na rychlosti a množství, které se dostane do mozku. Ve druhé polovině 20. století už výrobci cigaret cíleně pracovali na zvýšení rychlosti a množství vstřebaného nikotinu, například od 70. let je proto jedním z aditiv čpavek.

Na základě prokazatelného lhaní veřejnosti s dopadem na lidské zdraví a životy podaly jednotlivé státy USA žalobu na výrobce cigaret. Výsledkem byl roku 1998 Master Settlement Agreement, viz např. zde, zde, zde. Tabákové firmy stálo vědomé lhaní s dopadem na lidské zdraví a životy přes 200 miliard (opravdu miliard) US dolarů, zveřejnění vlastních tajných dokumentů a další.

Celý článek najdete na blogu autorky na Aktuálně.cz


Stanův komentář:

Profíci z Bakalových ani ostatních médií nemají čas zabývat se prkotinami typu prohlášení tabákových firem, ke kterému byly přinuceny po osmnácti letech soudních procesů (viz video na začátku). Mohli by asi přijít o příjmy z reklamy od tabákových firem, tak se raději zabývají špiněním konkurenčních médií a zdůvodňováním úpadku své čtenosti a sledovanosti kdečím, jen ne svou neschopností. A proto se i tuto životně důležitou informaci musíme dozvědět z blogu lékařky, která se léčení závislostí na tabáku a ostatních látkách sama profesionálně zabývá.