Rezonance VII: Něco mi to připomíná, jen si ne a ne vzpomenout, co!

Jiří Baťa
4. 12. 2017
SOUČASNÝ KAPITALISTICKÝ SYSTÉM skutečně dokázal ukrýt před lidmi svou skutečnou tvář. Dnes je velmi obtížné a těžké odhalit všechny tyto ekonomické souvislosti. Skutečně to není jednoduché, když se podíváme řekněme na činnost Trojky v Řecku. Trojka nedělá nic jiného než to, že využívá banky a obyčejným lidem tahá peníze z kapes. Lidem namlouvají, že to jsou programy pomoci , které se tam či jinde prosazují. Přibližme si ve stručnosti, jak Trojka = MMF, tedy Mezinárodní měnový fond, funguje:

      Představte si malou obec někde v Evropě. Ta obec potřebuje postavit nový obecní dům, který  bude  rozpočtově stát např. 100 tisíc eur. Starosta této obce  dostane za úkol celou tuto akci zajistit a zorganizovat. Jde tedy do banky, kde řekne: Chceme postavit obecní dům za sto tisíc, máme však na to jen polovinu peněz, dáte nám úvěr  na potřebných 50 tisíc? Banka odpoví, že dá.  Starosta tedy jde za místním  stavebním velkopodnikatelem a řekne mu: Poslouchej, dám ti zakázku, každý z nás si přitom  na 25 tisíc „malá domů“. Pan podnikatel souhlasí. Po této domluvě jde starosta před obecní radu které oznámí, že záměr na stavbu obecního domu bude stát 150 tisíc, místo původních 100 tisíc. Obecní rada to odsouhlasí, protože tam sedí samí  „odborníci“, kteří však o národním nebo podnikovém hospodářství a ekonomice nemají  ani šajnu. Předloženou informaci obecní rada  „sežere“, stejně jako občané obce, kteří to ostatně sežerou vždy, neboť obecnímu zastupitelstvu důvěřují. Potom jdou starosta a podnikatel do banky a řeknou, že ještě potřebují o 50 tisíc víc. K jejich údivu však banka překvapivě řekne NE s tím, že je  sledovali, že oba dva jsou zkorumpovaní až hanba, a proto peníze nedají.  Starosta s podnikatelem neváhají a jdou do jiné banky a ta je také odmítne. A nyní to přijde ti spásné „řešení“!

     Tito dva „vychcánkové“ se obrátí na MMF, neboli tzv. Trojku, který na žádost starosty a podnikatele neřekne ne, ale na naopak, na  žádost kývne a souhlasí. Ale řekne: Dáme vám peníze, máme však také malou podmínku. Pošleme k vám do obce tři lidi-odborníky, oni se u vás porozhlédnou a stanoví na půjčku podmínky. Trojka (MMF) tedy vyšle do obce tři lidi, ti se porozhlédnou po obci, jdou za starostou a podnikatelem a řeknou: Tak za prvé, každou středu tady máte trh (jarmark), kde vaši lidé  prodávají zeleninu, ovoce a drůbež. Jeden ze stávajících stánků a jeho místo bude rezervováno pro jeden americký potravinový řetězec. To je první podmínka. Za další: v obci máte malou Spořitelnu, která půjčuje lidem peníze a vede jejich spořící účty. Vedle této Spořitelny  obec umožní, aby si mohla otevřít svou pobočku také banka  Goldman Sachs. A třetí podmínka, že studna uprostřed návsi bude zprivatizovaná a nebude již veřejná.  To jsou tři naše  skromné podmínky!“
     
Dalším požadavkem lidí z Trojky, resp. MMF  ale bylo, že starosta a podnikatel sepíší jménem obce „Prohlášení o úmyslu či záměru obce“, ve kterém budou tyto tři věci, resp. podmínky,  Trojce  velkoryse „nabídnuty“! Zdůvodní to tím, že nechtějí, aby je veřejnost vnímala negativně.

     A tak zkorumpovaný starosta a zkorumpovaný podnikatel sepíší „Prohlášení o úmyslu či záměru obce“ a Trojce nabídnou místo na pobočku pro Goldman Sachs, místo na tržišti a obecní studnu. Po krátké době si v obci otevře pobočku banka Goldman Sachs, lidem nabídne super bankovní služby a podmínky, načež místní Spořitelna do tří měsíců klekne a celý finanční a bankovní  systém obce přejde do rukou Goldman Sachs. Na trh se dostane velký americký potravinový koncern, který nabízí smažené kuřecí křidélka  za zlomek ceny,   za které  jej produkovali a prodávali místní farmáři a trhovci. To má za následek, že všichni místní farmáři a trhovci kleknou, americký koncern může pomalu zvedat ceny a místní lidé jsou plně závislí na americkém potravinovém koncernu. Kromě toho se občané obce asi po 3-4 týdnech probudí, jdou pro vodu do veřejné obecní studny, ale ta je zavřená. Je na ní tabulka s nápisem: Prodej vody naproti. Musí tedy jít nakupovat do obchodu, kde se jejich voda ze studny prodává v PET lahvích.

     Tak asi takto funguje Trojka, ve světě známá jako  Mezinárodní měnový fond.  Jeho počínání nelze nazvat jinak,  nežneoliberální bankovní fašismus MMF!

    Jakkoli se tento příběh zdá být přitažený za vlasy, tak se údajně) skutečně stal v jedné africké vesnici. Afrika byla také kdysi možno říct, soběstačná v zelenině, ovoci a drůbeži, ale dnes jsou na sto procent závislí na dovozu potravin, drůbeže a ryb. Pokud budou mít v naší politice  a vládě dál slovo zkorumpovaní a nepoctiví lidé, nebude dlouho trvat, a budeme na tom stejně! Máme k tomu dobře nakročeno!
Podle videa https://www.youtube.com/watch?v=2JJtMhXlZxM&feature=youtu.be volně upravil a přeložil Jiří  Baťa , 3.12. 2017