Ruský úspěch v Sýrii zvýrazňuje neúspěch americké mise

Finian Cunnigham
14.12.2017 InformationClearingHouse, překlad Zvědavec

Rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina ke stažení vojenských sil ze Sýrie dává smysl jak vojensky, politicky, tak strategicky. Válka byla vyhrána. Práce je dokončena. Nyní nastal čas zajistit veřejný pořádek.

Jednoznačné ukončení vojenských operací v Sýrii tímto způsobem pouze zdůrazňuje to, co každý ví, nebo by si měl uvědomit. Syrský stát byl ušetřen zdlouhavé války, kterou Spojené státy tajně podporovaly kvůli změně režimu – a to především díky rozhodnému vojenskému zásahu Ruska.

Tvrzení USA a Francie, že jejich koaliční síly porazily teroristické skupiny v Sýrii, jsou směšná. Zbytku světa je jasné, že ruská vojenská intervence, která začala v říjnu 2015, byla rozhodující pro vývoj války ve prospěch syrských vládních sil. Spojenci – Írán, libanonské hnutí Hizballáh a irácká milice – také sehráli rozhodující roli během porážky povstalců, kteří byli podporováni ze zahraničí.

Putin přicestoval v pondělí ráno na leteckou základnu Hmejmím v syrské provincii Latákíja, aby promluvil k vojákům, což samo o sobě budí zdání úspěchu mise. Putin se přivítal se syrským prezidentem Bašárem al-Asadem, a za doprovodu ruského ministra obrany Sergeje Šojgu poděkoval ruským vojákům a ženám za jejich chrabrost a řekl, že nastal čas, aby se ruské vojenské síly vrátily domů.

Rusko si samozřejmě i nadále ponechá leteckou základnu Hmejmím a námořní přístav v Tartusu. Putin řekl, že ruské síly budou připraveny kdykoliv se okamžitě vrátit, pokud by „teroristé opět pozvedli hlavy“.

Omezování vojenských operací jen podtrhuje úspěchy Ruska, kterých bylo dosaženo při zajištění bezpečnosti v Sýrii. To také zdůrazňuje ucelenost mise ruských vojenských sil, jak to Moskva poslední dva roky potvrzuje. To jest, vojenské síly byly rozmístěny na žádost syrské vlády zcela legálně a zásadově.

Po vojenské stránce objektivní podmínky ukazují, že válka skončila. Kromě povstaleckých skupin, jejichž počet klesá, není žádné území, město nebo vesnice pod kontrolou protivládních militantů. Když syrské jednotky před pár týdny osvobodily Dajr az-Zaur, znamenal tento průlom začátek vítězství.

Jelikož Syrská arabská armáda má celé území pod kontrolou, a íránské vojenské síly garantovaly, že zůstanou v zemi (v rámci legálního mandátu), není zde z vojenského hlediska potřeba, aby v zemi byli přítomní ruští vojáci. Bezpečnost země je zajišťována, a to zejména s ohledem na kontrolu teroristických skupin Daeš a dalších skupin, spojených s al-Kájdou.

Jak Putin poznamenal, je čas zajistit veřejný pořádek. Mírový proces, zajišťovaný OSN, bude umožněn na základě nenásilných podmínek pro politické urovnání po téměř sedmileté válce. Jak ruský prezident také poznamenal, syrští uprchlíci se budou houfně navracet do osvobozených oblastí, které byly dříve obléhány teroristy.

Putin minulý týden oznámil, že bude v příštím roce kandidovat v prezidentských volbách – takže úspěch ruských vojenských jednotek, které se vracejí ze Sýrie, je pro jeho kandidaturu dalším důležitým politickým přínosem.

Avšak kromě toho strategický a geopolitický význam stažení ruských jednotek spočívá v tom, že je tak vrženo světlo na zlověstné síly, které stojí za touto brutální válkou, v níž zemřelo téměř 400 000 lidí a miliony lidí byly nuceny opustit své domovy. Je to lidská tragédie, která měla dramatický dopad na evropskou uprchlickou krizi.

V. V. Putin mezi ruskými vojáky v Sýrii. Poděkoval a zavelel k odchodu.

Zatímco Rusko stahuje své jednotky, Pentagon naopak oznámil, že americké vojenské síly zůstanou, a to ve čtyřnásobně větším počtu, než jak bylo původně oznámeno. Americká operace „Bytostné odhodlání“ (Inherent Resolve), kterou řídí USA, také začleňuje další členy aliance NATO – Británii a Francii.

Přítomnost vojenských sil v Sýrii, vedených USA, nikdy nebyla dost přesvědčivá. Údajně jsou v Sýrii proto, aby „porazily ISIS (Daeš)“ a další teroristické skupiny. Taková tvrzení jsou však v rozporu s důkazy ohledně americké CIA a dalších západních a arabských států, poskytujících skrytou podporu těm stejným teroristickým skupinám, proti nimž se bojuje. Dokonce ani západní média se nemohou vyhnout oznamování do očí bijící reality, kdy koaliční jednotky pod vedením USA byly přichyceny při zajišťování bezpečného průchodu teroristickým skupinám z města Rakká.

Washington a Paříž se v poslední době poněkud absurdně snažily znevažovat podíl Ruska na porážce teroristických skupin a vítězství ve válce. Tvrdí, že hrozba ISIS a dalších teroristických skupin stále trvá, a proto musí koalice, vedená USA, zůstat v Sýrii.

Naopak Rusko tím, že stahuje své vojenské síly a ponechává zemi v rukou syrské armády a íránských spojenců, vyzdvihuje falešnou povahu tvrzení západních vlád. Tím se také odkrývá nezákonná povaha přítomnosti amerických, britských a francouzských vojenských sil v Sýrii. Tyto síly nemají zákonný mandát k tomu, aby jejich bojové letouny mohly přelétávat nad touto zemí, nebo aby zde nasazovaly speciální jednotky.

Je-li válka ukončena – což je – co potom dělají tyto síly aliance NATO v Sýrii? Zjevně jsou to podvodníci, porušující suverenitu Sýrie, a musí být vystaveni stíhání coby agresoři.

Minulý týden brigádní generál Kásem Sulejmání, velitel íránských Revolučních gard, vydal ostré varování směrem k americkým silám v Sýrii. „Žádní američtí vojáci v Sýrii nebudou tolerováni. Radím vám, abyste odešli z vlastní vůle, jinak budete vyhnáni,“ řekl velitel.

Putinův rozkaz, aby byli ruští vojáci ze Sýrie staženi, je rozumnou a prozíravou deeskalací vojenských sil. Nedávno se objevily zprávy z americké a ruské strany o rostoucím riziku srážek válečných letounů.

Není rozumné, aby ruské operace v Sýrii pokračovaly, když vytyčený úkol porazit teroristy je v podstatě splněn. Pokračující ruské letecké operace by byly jen ztrátou paliva. Američané tak dostávají cynickou příležitost vytvořit konflikt – pod falešnou záminkou „ochrany“ svých pozemních sil mezi zbytky kurdských a arabských bojovníků.

Pro Rusko je proto rozumnější stáhnout svá vojska ze Sýrie. Tak alespoň svět vidí, kdo je skutečným vítězem války v Sýrii. Zároveň se tím odhaluje – více než kdykoli předtím – velice zhoubná a škodlivá úloha, jakou sehrály Spojené státy a jejich spojenci z aliance NATO.

Americká mise v Sýrii – to je beznadějný neúspěch, stejně jako tomu bylo v jiných zemích (od Afghánistánu po Irák, Libyi a Jemen). Beznadějný proto, že mise je rozpolcená kvůli falešným cílům a lžím. Neproběhl žádný věrohodný boj proti terorismu. Místo toho to byl boj amerických sil a aliance NATO na straně terorismu za účelem změny režimu.

Tím, že nyní budou americké síly působit v Sýrii samy, bez jakéhokoli prospěšného účelu, jen na základě svých podvodných cílů, vyplují na povrch další trestuhodné činy USA.

Rusko se může oprávněně prohlašovat za vojenského, politického a morálního vítěze v Sýrii. Vítězství je jednoznačné, společně s odvážným úsilím syrských a íránských spojenců a spojenců z hnutí Hizballáh.

Není třeba, aby zde ruská vojska setrvávala, když mise byla úspěšná. Je příhodné, že ruské vojenské síly odcházejí důstojně a s hrdostí. Také je příhodné, že americké síly zůstaly, čímž názorně předvádějí své provinění, neboť se pokoušely zničit další zemi na Blízkém východě – a nepodařilo se jim to.

Připusťme, že stále existuje nebezpečí, že by se americká armáda mohla pokusit destabilizovat Sýrii. Washington by se mohl machinacemi pokusit rozdmýchat vzpouru prostřednictvím zbytků poražených militantů – prostředníků. Je to možné, stejně jako přeskupení teroristických organizací s cílem napadnout nějakou další nešťastnou zemi na Blízkém východě, na kterou by se USA mohly zaměřit a snažit se o změnu režimu.

Ačkoli je to nepravděpodobné, stejně jako ohrožování Sýrie v budoucnosti, a to vzhledem k rozsahu porážky, jakou v této proxy válce USA utrpěly.

Russia’s Syria Success Highlights US Mission Mess vyšel 11. prosince 2017 na ICH. Překlad v ceně 451 Kč Zvědavec.