Savčenková: „Euromajdan“ byl státním převratem!

– kou –
4.12.2017  NewsonePrvníZprávy

Poslankyně Nejvyšší rady Naděžda Savčenková prohlásila, že je jedno, zda se „euromajdan“ označí „převratem“ nebo „nedokončenou revolucí“. Učinila toto prohlášení v televizi NewsOne.

Komentovala tak situaci televize, kterou včera zablokovali neznámí lidé v maskáčích a kuklách.

Poslanec poznamenala, že se Ukrajinci nemusí bát slova „státní převrat” a „revoluce”, ale „toho, co se děje“. „A existuje přímá ztráta lidských životů vzhledem k tomu, že vláda není schopna zajistit bezpečnost, řídit zahraniční a hospodářskou politiku tak, aby byli lidé spokojeni,“ řekla.

Podle ní se v důsledku událostí z „euromajdanu“ v zemi změnila vládnoucí elita, ale vládní systém zůstal nezměněn. Tudíž o revoluci lze diskutovat pouze tehdy, když se změní systém, poznamenala Savčenková.

Poslankyně Nejvyšší rady Naděžda Savčenková prohlásila, že je jedno, zda se „euromajdan“ označí „převratem“ nebo „nedokončenou revolucí“. Učinila toto prohlášení v televizi NewsOne.

„Z tohoto důvodu můžeme říci: máme převrat, který Ukrajinci podporují, nebo mají neúplnou revoluci, kterou Ukrajinci také podporují,“ vysvětlila.

Důvodem toho, co se děje na Ukrajině, je, že Ukrajinci jsou nespokojeni s tím, co se děje se změnou moci, zdůraznila. „Myslím, že o tom musí orgány uvažovat,” uzavřela Savčenková.

V neděli neznámí lidé oblečeni do vojenských uniforem a v kuklách uzavřeli ostnatým drátem jednu z bran do kanceláře ukrajinské televizní stanice NewsOne v Kyjevě. Vysvětlili, že na protest proti politice kanálu a požadují po jejím majiteli, poslanci Nejvyšší rady Eugenu Murajevovi omluvu za to, že nazval „euromajdan“ státním převratem, nikoli revolucí. Murano opáčil, že akce se účastnili nacionalisti Dmitrije Korčinského, kterým zaplatila administrativa Petro Porošenka.

V pátek večer ve vysílání NewsOne vypukl skandál poté, co Murajev řekl, že věří, že „euromajdan“ byl státním převratem. V té chvíli bylo ve studiu pět poslanců, všichni na protest opustili vysílání s tím, že „na Majdanu byly statisíce“, a „červená čára by neměla být překračována ani moderátory nebo televizí“. Následně parlamentní frakce „Lidové fronty“ požadovala potrestat občany za „popírání, odmítání a cynická prohlášení“ o „euromajdanu“.

Související:
Odhalení: Stříleli na Majdanu i do vlastních, aby vyvolali převrat!