NATO je zneklidněno: Rusko spustilo na moře nový typ lodi

– rp –

4.12.2017 PrvníZprávy

Nová ponorka s balistickými raketami nebyla jediným novým plavidlem, které ruské námořnictvo představilo v listopadu. Nová korveta třídy Karakurt pojmenovaná Typhoon byla po krátké ceremonii spuštěna v loděnici Pella v Petrohradě na vodu.

Typhoon, zatím jen druhá korveta třídy Karakurt, je posledním příkladem zvýšeného zájmu ruského námořnictva o malé, ale silně vyzbrojené lodě, které mohou nést značné množství raket. Rusko plánuje postavit celkem 18 korvet třídy Karakurt.

Malé lodě, srovnatelné s pobřežními bojovými loděmi amerického námořnictva, známé jako korvety v námořním světě, byly původně navrženy pro použití v pobřežní zóně. Korvety jsou proto mnohem menší než fregaty a torpédoborce, které mají námořnictva na celém světě.

Rusko však v tomto ohledu vždycky potýkalo s konkurencí svých rivalů a nyní se zdá, že se zaměřilo na menší plavidla. Rusko používalo své korvety pro raketové ostřelování cílů hluboko uvnitř Sýrie, což dokazuje, že korvety jsou stejně schopné jako jejich větší námořní bratři.

To, že Karakurtová třída je tak potenciálně nebezpečná, je skutečností, že jde o mnohem lepší verzi předchozích ruských korvet.

Korvety třídy Karakurt mají výtlak pouze 800 tun (ve srovnání s více než 900 tun ruských korvet třídy M), mohou pracovat na širém moři po dobu patnácti dnů, mají provozní dosah 2500 námořních mil a mají stealth technologii, která je pro potenciální nepřátele ještě obtížnější, vzhledem k jejich malým rozměrům.

Ale je to výzbroj třídy Karakurt, která dělá z korvet hrozbu. Korveta je vybavena osmi vertikálními odpalovacími systémy, které mohou používat buď nadzvukové protiletadlové řízené střely P-800 Oniks, nebo řízené střely Kalibr-NK.

Kalibr-NK raketa má dosah 2500 kilometrů (přibližně 1553 mil), zatímco P-800 Oniks má dosah 500 kilometrů (přibližně 310 mil). Kalibr-NK byla raketa, která byla použita proti cílům IS hluboko uvnitř Sýrie.

Loď má také vpředu automatické dělo AK-176MA 76,2 mm, schopné vystřelit 150 nábojů za minutu a může zaútočit na cíle vzdálená 15 km.

Co se týče protiletadlové obrany, Karakurt je vybaven námořní verzí ruského Pantsir-S1, pojmenovaného Pantsir-M. Jedná se o kombinovaný raketový a protiletadlový dělostřelecký systém, který může sestřelit cíle až do vzdálenosti 20 km.

V podstatě se zdá, že Rusové postavili malou loď, která je stejně rychlá jako torpédoborec a stejně tak schopná, ale menší.

Michael Kofman, vědecký pracovník Centra námořních analýz, specializující se na ruské vojenské záležitosti, řekl Business Insider, že ačkoli korveta je velmi schopná, její úroveň ohrožení “musí být umístěna v perspektivě”.

“Je pravda, že korvety mohou držet většinu Evropy v ohrožení s řízenými střelami,” řekl Kofman. “Ale konvenční střely neprovedou tolik škod a teprve při nasazení více korvet, by se jejich síla vyrovnala síle jednoho amerického torpédoborce.”

Kofman také poznamenává, že navzdory technologii stealth a zvýšenými možnostmi pro plavbu na moři má stále ještě nižší odolnost a přežití než ostatní plavidla, takže Karakurt není ideální pro jakýkoli druh pozemního útoku.

Kofman však také řekl, že korveta třídy Karakurt je pro Ruska dobrou investicí a tvrdí, že “je to efektivní platforma pro boj proti raketovým zbraním na dlouhé vzdálenosti a odvrácení konfliktů s NATO a USA”.

Související:
Daily Mail: Rusko představilo nejsilnější jadernou ponorku s jaderným pohonem