Sobotko, ven ze Sněmovny, přečetl. A sál zvedl ruce. Teď politik ČSSD přiznává, co slyšel mezi lidmi o migraci, inkluzi či kouření

3.12. 2017   PL
Jihomoravský sociální demokrat Pavel Blažík říká:ČSSD ve vládě lidem zakazovala, nařizovala, neměla jasný názor na migraci a pozitiva si lidé spojili s Babišem. Musíme se vrátit k tradičním tématům a do vedení zvolit nové tváře.Na sobotní krajské konferenci přednášel usnesení vyzývající premiéra Sobotku, aby odešel ze Sněmovny.
Na sobotní krajské konferenci ČSSD v Jihomoravském kraji jste výraznou většinou vyzvali Bohuslava Sobotku ke složení poslaneckého mandátu kvůli volebnímu debaklu. Jak ta iniciativa vznikala? Přímo od vás?

Návrh usnesení jsem na krajské konferenci četl já, nicméně to bylo po poradě s kolegy z brněnské městské organizace. Nešlo o žádnou moji sólovou iniciativu.

Ptal jsem se na to proto, že Bohuslav Sobotka výzvu označil za „předem zorganizovaný nátlak několika brněnských funkcionářů“. Co o tom soudíte?

Pro usnesení hlasovalo 78 delegátů krajské konference a nebyli to zdaleka jen delegáti z Brna, ale i z dalších okresů. Delegáti z Brna na krajské konferenci nemají většinu.

Jak si tedy vysvětlujete Sobotkovu reakci?

Raději bych to ponechal bez komentáře. Je to jeho názor, který beru na vědomí.

Premiér zároveň důrazně odmítl, že by se poslanecké lavice vzdal. Argumentuje mimo jiné počtem preferenčních hlasů, které získal.

Jak jsem řekl, je to názor pana Sobotky, který respektuji, protože ke vzdání se poslaneckého mandátu nelze nihoho nutit, je to věc každého poslance. Krajská organizace ale vyjádřila svůj názor a jde o názor domovské organizace Bohuslava Sobotky.

Sobotka sice už před volbami odstoupil z vedení strany, ale kurz, který dle mnohých ČSSD nejvíce ublížil, nijak nezměnil. Co říkáte na názory, že stranu definitivně pohřbil?

My jako brněnská organizace jsme už v červnu dávali ze strany předsednictva městského výkonného výboru nějaký názor na předsednictvo strany, kdy jsme se domnívali, že pokud pan Sobotka odstoupil z funkce předsedy strany, neměl by být nadále ani krajským lídrem v Jihomoravském kraji pro volby do Poslanecké sněmovny. Nicméně celostátní předsednictvo se touto záležitostí nezabývalo.

Jak se stavíte k tomu, že po volebním debaklu stávající vedení zůstalo na svých místech? Jak se k tomu měli postavit?

Měli odstoupit, anebo jednoznačně říct, že v určitém horizontu odstoupí. Podobně jako to udělali vrcholní představitelé v některých dalších stranách.

Poměrně často jsme po volbách slýchali srovnání se sněmovními volbami v roce 2010, kdy ČSSD vyhrála, ale nesestavila by vládu a její tehdejší šéf Jiří Paroubek okamžitě odstoupil.

Je to tak. Reakce ze strany současného vedení měla být daleko razantnější. Doplnil bych ještě něco k tomu usnesení, což nebylo úplně medializováno. Všichni novináři se vrhli akorát na usnesení týkající se Sobotky.

Krajská konference přijala ještě jedno usnesení a to výraznější většinou než v případě usnesení, které se týkalo Sobotky. Usnesení říkalo, že by měli odstoupit všichni členové předsednictva a vzdát se poslaneckých mandátů, pokud je mají. Nemířili jsme jen na Sobotku, ale muselo to být rozděleno, protože tím, jak odstoupil z funkce, už není členem předsednictva. Krajská konference tedy vyzvala k odstoupení celé předsednictvo. Odsouhlasila to optická většina.

Pokud by to vedení vyslyšelo a odstoupilo i ze stranických funkcí, nemohlo by to stranu uvrhnout do chaosu? Tyto argumenty zaznívaly s tím, že ČSSD přece někdo musí řídit.

Do sjezdu samozřejmě musí zůstat statutární orgán, který vykonává provozní funkce. Ze strany vedení ale přece stačilo, kdyby řekli, že rezignují k datu sjezdu. Před veřejností by to vypadalo jako nějaký rozhodný krok představující požadovanou sebereflexi.