Válka je mír

Gilad Atzmon
11.12.2017 ICH, překlad Zvědavec

Nikdo neuplatnil Orwellovo heslo „válka je mír“ lépe než Donald Trump. V Orwellově románu 1984 Strana udržuje stabilitu doma tím, že neustále vede válku jinde.

Někdo tvrdí, že americký prezident je „negramotný“ a „nevzdělaný“. Jiní argumentují tím, že jeho intelektuální schopnosti jsou omezené. Četl jsem několik negativních hodnocení duševního stavu prezidenta. Ale nikdo nemůže ve skutečnosti upřít Donaldu Trumpovi úspěchy. I přes veškerou nepřízeň se Trump stal prezidentem. Navzdory houževnatému úsilí vypudit ho z prezidentského úřadu se mu podařilo setrvat v Bílém domě. Pravidelně činí nepředvídatelná nepopulární rozhodnutí, která většině rozumných a inteligentních lidí nedávají smysl. Komunikuje se světem prostřednictvím úryvků a tweetů. Přesto zázračně triumfuje.

Na člověka, který za celý svůj život údajně nepřečetl žádnou knihu, se toho Trumpovi podařilo dosáhnout poměrně hodně. Jak to dělá? Co probíhá v jeho mysli? Zdá se, že jádrem Trumpovy strategie přežití je heslo „válka je mír“. Válka je pro Trumpa komfortní zónou.

Od prvního dne, kdy americký prezident nastoupil do úřadu, nevynechal jedinou příležitost, aby nevyhrožoval globálním konfliktem. Provokoval Írán, rozzuřil Severní Koreu a nyní se snaží naštvat Palestince. Zdánlivě sociálně slabá Severní Korea byla náhle vůči americké agresi velice akční. Inženýrům Kim Čong-una trvalo jen pár měsíců, než vyvinuli balistické rakety, které mohou proměnit americká města v prach. Severní Korea je pro Trumpa příliš nebezpečná. Jako regionální supervelmoc ani Írán není ideálním nepřítelem. Trump potřeboval zahájit novou bitvu proti podstatně slabšímu nepříteli. Palestinci se stali dokonalými protivníky.

Válka v Palestině – to je mír a pohoda pro Washington. Zdá se, že to perfektně zapadá do Trumpovy doktríny. Ale je to skutečně tak? Opravdu jsou Palestinci ideální pro tuto roli? Izraelští novináři se domnívají, že arabští a muslimští vůdci nebudou na straně Palestiny. Riziko spočívá v tom, že arabské a muslimské masy reagují velmi odlišně. Situace by se mohla velice rychle změnit. A klíčová otázka, kterou si budou muset zítra ráno Američané položit, zní: Jak Trumpova strategie „válka je mír“ pomůže vytvořit „Ameriku znovu velkou“? Nepomůže. Jedná se pouze o taktiku přežití z Trumpovy strany. Z toho má prospěch pouze Trump, a zase jenom Trump.

Za sebe mohu říci, že Trumpovi se velmi dobře daří vymýtit to, co zbylo z americké světové hegemonie. Pokud bude Trump zastávat prezidentský úřad ještě další rok – ovšem za předpokladu, že to planeta vydrží – prestiž a vliv Ameriky se natolik smrsknou, že z nich nic nezbude. Někdo snad může argumentovat, že už jen pro tento samotný fakt je Trump pozitivní silou v současné světové politice.

War is Peace vyšel 6. prosince 2017 na ICH. Překlad v ceně 167 Kč Zvědavec.