Vučič: Srbsko bude bojovat za doly Trepča v Kosovu

Důl Trepča – srbská enkláva (Kosovo)

15.12.2017 B92, překlad messin

Důlní a metarulgický komplex Trepča v Kosovu si tento čtvrtek připomíná 90. výročí vzniku.
A hlava státu Alexandar Vučič uvedl, že Srbsko bude o tento podnik bojovat „nekompromisně“. 

Pokud je podnik opatrován a budován po 90 let, jako je tomu u Trepči, pak už není jen podnikatelskou jednotkou, nýbrž je součástí rodinného a národního dědictví, součástí tradice,“ napsal Vučič pracovníkům společnosti v dopise, připomínajícím tradici těžby a také nesmazatelnou existenci Srbů v Kosovu.

V dopise, který se četl během ceremonie ve městě Zvečan v severním Kosovu prezident uvedl, že Trepča byla svědkem velkých historických nepokojů a změn sociálních řádů a politických systémů, ale „přežila všechna pokušení a výzvy“.

„Srbsko bude nekompromisně pokračovat v boji za vaše právo spravovat to, co před vámi vytvořili vaši předkové, co vám patří a dokud bude existovat Srbsko, nedokáže se nikdo Trepči zmocnit a ukrást vám ji“, řekl Vučič.

Prezident řekl zaměstnancům, že uvidí, jak budou v tomto komplexu pokračovat nové generace srbských horníků.

Připomněl, že otevření Trepči před devadesáti lety předznamenalo novou éru – urbanizace a hospodářského pokroku a bylo také důkazem tehdejší upřímné snahy státu, aby prostřednictvím industrializace vyvedl tuto část území z temnoty osmanského feudálního dědictví.

Vučič zdůraznil, že otevření Trepči představovalo vítězství nových časů nad zaostalostí a dodnes zůstává symbolem vývoje a pokroku.

„Proto je Trepča mnohem více než jen důlním komplexem, je to myšlenka na lepší budoucnost a pokrok, a bude tu pro vaše syny, stejně jako byla pro vás, vaše otce i dědy,“ řekl prezident.

Když se „někteří“ pokouší dostat něco, co není jejich, pokračoval, „zapomněli, že Trepča je jakýmsi nehmotným dědictvím, hodnotou, která je nehmatatelná a nemůže být ukradena.“

„Je to proto, že Trepču nosí každý pracovník v sobě, každý zaměstnanec, co budoval budoucnost své rodiny a srbského lidu v Kosovu a Metochii v jejich důlních šachtách a závodech,“ řekl Vučič.

Překlad Messin