Best: Je Drahoš bezradný anebo vychytralý? Podle diplomatky a lektorky společenského chování Elišky Haškové Coolidge je Miloš Zeman ideální osobností zastávající post hlavy státu. „Miloš Zeman miluje národ.”

Erik Best

26.1. 2018 EB  a  
Jiří Drahoš na TV Prima zahájil debatu před druhým kolem prezidentských voleb návratem k půtkám z kola prvního, píše na svém blogu Erik Best.
Jiří Drahoš zase znovu připomněl, že se Zeman debat před prvním kolem neúčastnil. Drahoš zůstal vězet v minulosti i v okamžiku, kdy se ho moderátor Karel Voříšek zeptal, jak by postupoval při druhém pokusu o sestavení vlády. Drahoš na otázku neodpověděl. Místo toho řekl, že by se choval úplně jinak od samého začátku. Nedával by žádné bianko pokusy a dal by příležitost vítězi voleb. Toho se chytil Zeman a prohlásil, že vítěz voleb je už předsedou vlády.

Zeman naznačil, že Drahoš chce premiérem jmenovat předsedu ODS Petra Fialu, i když ODS skončila s velkým odstupem druhá za hnutím ANO. Drahoš se nebránil. Voliči si teď musí sami domyslet, jestli Drahoš neví, jak ze slepé uličky ven, nebo jestli chytře mlčí, protože ví, že by se jeho řešení voličům příliš nezamlouvalo,končí svůj příspěvek Erik Best.

Elišky Haškové :
Podle diplomatky a lektorky společenského chování Elišky Haškové Coolidge je Miloš Zeman ideální osobností zastávající post hlavy státu. „Miloš Zeman miluje národ. Slušnost není nutná vlastnost, kterou prezident musí mít. Je to pouze přidaná hodnota u hlavy státu,“ uvedla a doplnila, že po spolupráci s pěti prezidenty v USA si stojí za tím, že slušné chování skutečně není priorita.

“Není nad to mít možnost dopřát si svobody volby a ignorovat duel Zeman vs. Drahoš, respektive Drahoš vs. Zeman. Využil jsem volného času k literárnímu večeru a autogramiádě v Šumperku. Po návratu domů jsem se dočetl, že Zeman rozdrtil Drahoše a Drahoš čestně obstál před vulgárním a agresivním prezidentem a davem jeho příznivců. Bylo mi to jedno. Národe můj drahý, chce se mi zapět spolu s V + W: „My už nejsme lidi, my jsme jenom partaje, žádnej z nás nevidí, v čem ta chyba je …,” napsal na svém blogu Miroslav Macek.

Radim Valenčík:
“Drahoš byl neuvěřitelně slabý. Víc, než kdokoli čekal. Viděl jsem prostřihy na tváře Hilšera a Horáčka, kteří byli zděšeni. Teprve v závěru debaty si uvědomili, že by měli svého favorita podporovat. Výkon, který Drahoš podal, byl pod úrovní horších studentů u našich státnic (a to, jak mohou naši studenti dosvědčit, jsem k nim dost kritický, pokud jde o schopnost samostatného a kritického myšlení),” zhodnotil vystoupení Drahoše Radim Valenčík.


Erik Best:
Podle včerejšího prohlášení Jiřího Drahoše bere Miloš Zeman Českou republiku jako hračku. Byl to hezký bonmot, abychom si vypůjčili slovo, které Drahoš v úterní debatě použil ke kritice Zemana, dobře ale ukazuje neochotu Drahoše připustit, co se ve skutečnosti děje. Zeman pokračuje ve své strategii a dál se valí jako lavina. Včerejším slibem, že jmenuje v únoru Andreje Babiše podruhé premiérem, když Drahoš o víkendu zvítězí, zaujal Zeman jasný postoj: vítěz parlamentních voleb má nezpochybnitelné právo sestavit vládu. Drahoš opakovaně prohlašuje, že Babiš coby trestně stíhaná osoba takové právo nemá. Zeman a Babiš ze svého pohledu využívají ústavní prostředky, které mají k dispozici, k ochraně tohoto práva a sázejí na to, že s nimi bude většina voličů souhlasit. Babiš včera v České televizi naznačil, že je Drahoš ochoten porušit Ústavu, aby zabránil jmenování nové vlády. To už chce lepší odpověď, než jen další bonmot.