Časy se mění. Čínská agentura snížila rating Spojeným státům

Napsal/přeložil: mbi
20.1. 2018   Eurasia 24
V rychle se měnícím světě dochází k dosud neobvyklým věcem. Nikoliv americká agentura Čínu, ale čínská ratingová agentura známkuje Spojené státy. A jak USA dopadly? Dobře ne.
Čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating oznámila, že snižuje úvěrový rating USA v zahraničních i v národní měně z „A-“ na „BBB+“ s negativní prognózou dalšího vývoje.

Podle analytiků z Dagongu v USA „pokračuje pokles objemu zdrojů pro splácení dluhů federální vlády a tato tendence se nově dále prohloubí v důsledku rozsáhlých daňových škrtů“.

Jak uvádí agentura Interfax, v Dagongu jsou přesvědčeni, že „zvyšující se závislost na dluhovém modelu hospodářského rozvoje bude i nadále podlamovat platební schopnost federální vlády“.

Mezi důvody snížení ratingu analytici zařadili současné politické problémy v USA, které ztěžují efektivní řízení země federální vládou.

Podle agenturní prognózy se v roce 2018 zvýší HDP Spojených států pouze o 2,3 % a i v následujících letech se jeho růst bude zpomalovat.

Jak uvedl deník Vzgljad, vše začalo tím, že USA „napnuly“ celý svět hrozbou neschopnosti plnit své závazky poté, co ministr financí USA vyzval Kongres, aby urychleně navýšil limit státního dluhu. Protože má ale prezident Donald Trump složité vztahy (i) se svou vlastní Republikánskou stranou, může se postup schvalování tohoto požadavku stát pro zákonodárný sbor záminkou, aby zasahoval do prezidentských pravomocí.
Zdroj: vz.ru