Demokracie zrušena

Vladimír Balhar
16. 1. 2018
Tak mi ve facebůku na mou obrazovku přistálo z knihovny Václava Havla upozornění na dezinformační weby. Doslova píšou: Informace a „informace“
Boj o prezidentský úřad bude též bojem informací s „informacemi“. Zde malý průvodce, jak se oněm „informacím“ vyhnout….. I skočil jsem na odkaz, který mi byl nabídnut a hle, počítače internetové pavučiny mě přesměrovaly na webovou stránku http://www.evropskehodnoty.cz. No, neskočte tam.


Je tam uveden seznam, rozškatulkovaný do kategorií:

Weby – tvůrci dezinformací a manipulací

Dezinformační a manipulativní webové platformy

Dezinformační a manipulativní weby bez vlastního obsahu – agregátory
To mi připadá naprosto úžasné, sám bych na to nikdy nepřišel, jak podrobné, jak vědecké. „Dezinformační a manipulativní webová platforma“. Ani Básník s velkým bé by to nevymyslel. Ihned mě napadlo slovo, které vymyslel sám Václav Havel, Ptydepe. Ach jo, kdyby to Václav věděl, to by určitě do vězení nechodil. Když už jsem u toho pana Havla, ihned jsem si vzpomněl na jeho krásnou povídečku o zelináři, který do výlohy agitační popisek vložil. To si přečtěte, a jste hned doma. Doba se vrátila, Ptydepe jako vyšité, akorát ten zelinář už není, mého zelináře umořilo EET a nutnost živit 150000 státních úředníků. Takže ve výloze mého zelináře není agitační spisek, ale cedulka, „prodejna zrušena“.

Je mi smutno, kam jsme se to sametově docinkali , když už i knihovna Václava Havla odkazuje na stránky psané v Ptydepe.

Ani mě pak nepřekvapilo, když v seznamu jsem našel weby, jako: Nová republika, Zvědavec, Parlamentní listy.

Maně přemýšlím, kdopak to asi platí knihovnu Václava Havla, kdopak to vlastně platí Think-tank Evropské hodnoty?

Otevřel jsem okno a vyhlížím, kde je demokracie. Není. Asi stojí frontu na pracáku, nebo spí pod mostem. Akorát vidím výlohu mého zelináře, s cedulkou „prodejna zrušena“. Nebo snad „demokracie zrušena“? Jdu si pro dalekohled. Přátelé, i Vy si dalekohled nachystejte, budete ho potřebovat. Asi za 14 dní.