Je to slušný člověk, ten člověk je slušný…

Ilona Švihlíková
15.1.2018  !Argument

Ilona Švihlíková píše o rizicích politického amatérismu a nezkušenosti Jiřího Drahoše i o tom, proč současné pojetí politiky jako souboje jednoznačného dobra a zla neodpovídá skutečnosti.

K základním slabinám Jiřího Drahoše patří to, že je politický amatér. Nikdy nezastával žádnou politickou funkci. Je pravda, že u některých občanů to může naopak vyvolat příjemná očekávání – jenže nezkušenost není bonus.

Politika je řemeslo i umění, pro které je možné mít buď geniální talent, nebo se ho prostě učit. „Učit se“ ho ve funkci prezidenta je poněkud odvážná myšlenka. Politický amatérismus, který je tak patrný u Trumpa, i když ten je temperamentově někde jinde než Drahoš, může mít ale společnou výslednici – ovládání jinými silami (poradci, rodinou, tajnými službami). Toto riziko je u politických amatérů značné.

Zároveň se nabízí otázka, jestliže pan Drahoš k politice nikdy neinklinoval – připomeňme, že jeho veřejné angažmá, tedy zápal za určitou věc téměř zcela absentuje – proč se nyní rozhodl (resp. přesněji KDO za něj rozhodl), aby se ucházel o nejvyšší, v ČR silně symbolismem zatíženou funkci? S veřejným angažmá, s aktivním veřejným vystupováním jsou spjata mnohá rizika (o kterých například autorka tohoto článku dobře ví) – znelíbit se, vytvořit si řadu nepřátel, stát se persona non grata, nemoci vystupovat v určitých médiích atd.

S politickým amatérismem souvisí další faktor, který příznivci Jiřího Drahoše považují za jeho devízu, často za hlavní. A to je „slušnost.“ Toto vzývání slušnosti může mít typickou maloměšťáckou podobu – pan Drahoš nosí pěknou kravatu a nemluví sprostě. Kromě určité kultivovanosti ve smyslu formy, se vágní pojem „slušnost“ spojuje samozřejmě s rozhodnutími. A zde narážíme na další pro politiku typickou věc. Zatímco řada příznivců Jiřího Drahoše žije ve světě jednoznačného dobra a zla (manichejistické vize politiky, kterou Václav Havel zamořil politickou scénu), skutečnost neodpovídá pohádce, kdy Honza bojuje s drakem. V politice velmi často nevybíráme mezi dobrou a špatnou variantou, ale mezi variantou špatnou a ještě horší. (Zeman taky není ani „princ“, ani „drak“ české politiky)…

Celý článek, který rozhodně doporučujeme přečíst, najdete na webu !argument.